Αιχμές για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, κυρίως αναφορικά με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, άφησε ο ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «τα ασθενή στρώματα ό, τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τον ίδιο επιδίωξη, αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η εθνική συνεννόηση. Σε ερώτηση που του έγινε πάντως, σχετικά με τα σενάρια που τον θέλουν να βλέπει θετικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά και τη σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει.

Ads

«Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων» επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη. «Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος. Από πλευράς της κυβέρνησης είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και αυτό είναι εγγύηση για την ασφάλεια, τη σιγουριά του κόσμου, τη σιγουριά να παραμείνουμε συμμέτοχοι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε, ο Γ.Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης, σημειώνοντας ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιεί η κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση «μεταξύ των κομμάτων και βεβαίως και μέσα στον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι «αυτά να ενταχθούν μέσα στους στόχους, με πολιτική βούληση όλων μας, να πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα ελλείμματα και το χρέος». Επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός για κάθε καλή ιδέα και πρόταση τόσο από πλευράς κομμάτων όσο και «από κάθε υπεύθυνο φορέα της χώρας», ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τόνισε την επιφύλαξή του για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει». «Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι αυτό της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση.

Ads

Σενάρια θέλουν τον ΓΑΠ να βλέπει θετικά το δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα, σενάρια που κυκλοφορούν στον Τύπο, θέλουν την κυβέρνηση να δηλώνει ανοιχτή στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος ώστε «ο λαός να αποφανθεί άµεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία και να προχωρήσουν οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις». Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έκανε σχετική αναφορά κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Η εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρει ότι κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως «σε καµία περίπτωση δεν απορρίπτουµε την πρόταση» που προέρχεται από έναν µεγάλο φορέα όπως ο ΣΕΒ. Σύµφωνα µε τις εν λόγω πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει κυρίως το ενδεχόµενο δηµοψηφίσµατος για την έγκριση του νέου Μνηµονίου, εφόσον συµφωνηθεί η νέα χρηµατοδότηση της χώρας µε 60 δις ευρώ από την τρόικα, για να αντιµετωπιστεί η αναµενόµενη αδυναµία πρόσβασης για δανεισµό στις αγορές και το 2012.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκανε εκτενή αναφορά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διαβούλευσης για κρίσιµα εθνικά θέµατα, όπως αυτό της οικονοµίας, «ακόµα και µε τη µορφή δηµοψηφισµάτων». Πάντως στη σχετική ερώτηση που του τέθηκε σήμερα κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον ΠτΔ, Κάρολο Παπούλια, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν απάντησε.

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να συνεχίσει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόμο ή μόνη της, εξέφρασε εκ νεόυ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης. Εξηγώντας την πρότασή του για δημοψήφισμα, ο κ. Δασκαλόπουλος ξεκαθάρισε πως το ερώτημα δεν είναι εάν συμφωνούμε ή όχι με το μνημόνιο, αλλά εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως το δημοψήφισμα αποτελεί λύση «πολιτικά υγιή και αξιοπρεπή» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας ή «να προχωρήσουμε μόνοι μας, χωρίς τους όρους που μας ενοχλούν και τα δισεκατομμύριά τους». Διαφώνησε με την άποψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι προδιαγεγραμμένο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά του μνημονίου. Επισήμανε, δε, πως το ερώτημα δεν είναι για το μνημόνιο, αλλά για την προσπάθεια να διασωθεί η χώρα. «Ο λαός δεν ξέρει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο επώδυνα μέτρα χρειάζεται να λάβουμε. Κάνουμε μια προσπάθεια κι αν δεν πετύχουμε θα βρεθούμε εκτός ΕΕ. Πιστεύω, λοιπόν, πως οι Έλληνες είναι ώριμοι και θα απορρίψουν την ιδιοτέλεια και τον καιροσκοπισμό εκείνων που προσπαθούν να κρατήσουν την χώρα κολλημένη» υποστήριξε.

Αναταράξεις στο «πράσινο» στρατόπεδο

«Σε συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου» βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος μια ημέρα μετά τη σύγκρουση του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο υπουργικό συμβούλιο, επανήλθε χθες από το βήμα της Βουλής με αναφορές ακόμη και στην εθνική κυριαρχία. Την ίδια ώρα, ανάλογες συνθήκες επικρατούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο το πολιτικό κόστος των νέων μέτρων αλλά και τις δυσκολίες στην εξεύρεση συναίνεσης από την αντιπολίτευση.

«Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου. Είναι μειωμένη η δημοσιονομική κυριαρχία και όταν προσφεύγεις σε διεθνείς οργανισμούς και στους εταίρους στην Ε.Ε. για να δανειστείς, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση για να μην μετατραπεί αυτό σε μείωση του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Χρειάζεται συστράτευση, πανστρατιά, πολιτειακή συμφωνία και κοινωνική συναίνεση» ανάφερε χθες από το Βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τασσόμενος παράλληλα κατά των πρόωρων εκλογών. «Και ούτε είναι λύση οι εκλογές. Δεν υπάρχουν, λέει η σχολική ρήση, αδιέξοδα στη Δημοκρατία, αλλά πολλές φορές δημοκρατικά επιλέγεται το αδιέξοδο. Αυτό διδάσκει η ιστορία και αυτό πρέπει να αποφευχθεί» σημείωσε.

«Μακάρι να αρκούσε η κομματική συνεννόηση και η κομματική συναίνεση. Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας συνολικά του πολιτικού συστήματος, άρα χρειαζόμαστε εθνική ενότητα, πολιτειακή συμφωνία, δέσμη προγραμματικών συμφωνιών» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι ώρα της συνευθύνης αλλά ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας ή αλλοίωση των θεσμικών ρόλων, αλλά σημαίνει διαρκή, καθαρή και έντιμη συνεννόηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού συστήματος και των υπαρχουσών θεσμικών αρμοδιοτήτων.

Διαφωνίες για τις εκλογές, αιχμές για Παπακωνσταντίνου

Την ίδια ώρα, διαφωνίες διαπιστώνονται μεταξύ των πράσινων στελεχών για το ζήτημα των εκλογών. Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης δήλωσε χθες στη ΝΕΤ, ότι αν η ΝΔ δεν προσφέρει τελικώς τη συναίνεσή της, η κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει αποφάσεις οι οποίες ως το 2015 θα δεσμεύουν τον ελληνικό λαό. Τάχθηκε μάλιστα ευθέως υπέρ της πρόκλησης εκλογών, σε μια τέτοια περίπτωση. Υποστήριξε, επιπλέον ότι οι εκλογές είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως θα ήταν λάθος να μην το κάνει, τονίζοντας πως ο ίδιος ήταν «ανέκαθεν τασσόταν υπέρ των καθαρών πολιτικών λύσεων». Άφησε, τέλος, σαφείς αιχμές για τον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φιλόδοξοι ή και υπεραισιόδοξοι στόχοι».

Στον αντίποδα ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι οι εκλογές θα φέρουν πλήρη κατάρρευση στη χώρα. «Δεν υπάρχει χρόνος για εκλογές. Τα χρήματα φτάνουν μέχρι τις 14 Ιουλίου» υποστήριξε. «Κακώς έλεγε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον Real και αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης υποστήριξε ότι ήταν υπερβολική, εσφαλμένη και εκτός πραγματικότητας η αισιοδοξία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Όποιος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η κρίση είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου ή ψέματα έλεγε ή δεν είχε καταλάβει» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πολλοί είναι οι βουλευτές που τονίζουν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε αναιτιολόγητα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, υπονοώντας ότι λόγω αυτής της αστοχίας θα επιβληθούν νέοι φόροι παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις.