Νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος πρόκειται να ανακοινώσει την προσεχή εβδοµάδα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα, ενώ οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης θα καταβάλλουν φόρο.

Ads

Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ. –και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επίσης, κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του. Σε περίπτωση μη καταβολής της μηνιαίας εισφοράς, θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ιδιοκτήτες, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.

Ανάλογες κυρώσεις θα προβλέπονται και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλονται πρόστιµα τα οποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το κάπνισµα θα απαγορεύεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήµατα γρήγορου φαγητού, κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών, καθώς και σε αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής.

Ads

Με διάταξη του ίδιου νόµου, όλα τα έσοδα από τους φόρους θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, υπολογίζεται ότι µπορεί να εισπράττονται ετησίως περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόµενο στο ίδιο σύστηµα για το κάπνισµα να ενταχθούν και οι καφετέριες, οι οποίες σερβίρουν αποκλειστικά και µόνο καφέ και γλυκά, ωστόσο οι απόψεις διίστανται επί του παρόντος και δεν έχει ληφθεί απόφαση.