Με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη ξεκίνησε την Τρίτη η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Καπελέρης τόνισε ότι περί τα τέλη του 2010 τον κάλεσε ο τότε υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου και του παρέδωσε έντυπο με 10 ονόματα, χωρίς άλλη ένδειξη.

Ads

«Μού ζήτησε να κάνω έρευνα ως προς το φορολογικό προφίλ τους. Το μόνο που μου είπε ήταν ότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν λεφτά στο εξωτερικό, τίποτε σχετικό με τη λίστα Λαγκάρντ».

«Τα αντέγραψα σε δικό μου έντυπο με τα διακριτικά του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έφτιαξα έναν φάκελο με βάση και τις φορολογικές δηλώσεις των προσώπων αυτών των δύο-τριών τελευταίων ετών, και του τον παρέδωσα. Θυμάμαι ότι τα ποσά ήταν δυσανάλογα με τις δηλώσεις. Μόνο το όνομα της κυρίας Φιξ έχω συγκρατήσει», τόνισε ο μάρτυς.

«Δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα, ύστερα και από μια σχετική σύσκεψη. Θεώρησα ότι αυτά τα στοιχεία δόθηκαν εν συνέχεια στον διάδοχό μου στο ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Ήταν μεγάλος ο φόρτος εργασίας εκείνη την περίοδο, με τα θέματα της τρόικας…».

Ads

«Δεν εισέπραξα πάντως ότι ήθελε να ξεχαστεί το θέμα από τον υπουργό» απάντησε ύστερα από ερώτηση του προέδρου. «Όσο για την πρώτη φορά που συζήτησα με τον κ. Διώτη, ήταν πολύ αργότερα, στα πλαίσια της διαδικασίας στη Βουλή». «Δέκα ονόματα μου έδωσε, δέκα ονόματα ανέγραψα στο έντυπο», επισήμανε κατηγορηματικά σε ερώτηση της εισαγγελέως.

«Δεν θυμάμαι να ειπώθηκε τίποτε σχετικό με λίστα Λαγκαρντ στη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου 2011. Ο υπουργός είπε απλώς ότι υπάρχει λίστα με ονόματα καταθετών στο εξωτερικό». Και συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Υπήρχε προβληματισμός για το ποια υπηρεσία θα διενεργούσε τον έλεγχο, το ΣΔΟΕ, ειδικά συνεργεία, ποιος;».

Ο κ. Καπελέρης σημείωσε ενημερωτικά προς το δικαστήριο ότι 17.000 καταγγελίες είχαν πρωτοκολληθεί στην υπηρεσία μόνο κατά τη θητεία του και 1.700 στο προσωπικό του γραφείο.

Η κατάθεση του Ηλ.Πλασκοβίτη

Πάρα πολύ καλές χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού, είπε ότι ήθελε να δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ήθελε με κάθε τρόπο να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο ότι χάθηκε το CD με τη λίστα Λαγκάρντ και όπως χαρακτηριστικά είπε, όλα εκ των υστέρων τα πληροφορήθηκε. Πάντως, όπως ο ίδιος κατέθεσε δεν έκανε καμία κουβέντα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τον αριθμό των προσώπων που ήταν στην επίμαχη λίστα.

Όπως είπε ο μάρτυρας, το φθινόπωρο του 2010 τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του είπε ότι, κατόπιν επαφής που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, θα σταλούν στοιχεία για φοροφυγάδες και του έδωσε οδηγίες για να έρθει σε επαφή με στελέχη του γαλλικού υπουργείου.

Πράγματι υπήρξε επικοινωνία για το επίμαχο θέμα. Ακολούθως, απέστειλε fax σε άλλο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου, με το ίδιο αίτημα, δηλαδή την αποστολή των στοιχείων. Και πράγματι, η διευθύντρια του γραφείου τον ενημέρωσε μετά ότι τα στοιχεία παρελήφθησαν.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Πλασκοβίτης, ύστερα από ερώτηση του προέδρου περί νομιμότητας, ή μη, του περιεχομένου της λίστας, απάντησε: «Αν μπορείς να έχεις στοιχεία για φοροδιαφυγή, τα χρησιμοποιείς».

Η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων προς τον κ. Πλασκοβίτη από τους τρεις συνηγόρους του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Οι δικηγόροι επέδειξαν στον μάρτυρα το συνοδευτικό έγγραφο με το οποίο στάλθηκε το επίμαχο CD από τη Γαλλία και τον ερώτησαν εάν έχει αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων εγγράφων και η απάντηση του κ. Πλασκοβίτη ήταν αρνητική.

Στη επόμενη ερώτηση των δικηγόρων εάν «είναι σύνηθες να μην υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου στα έγγραφα που στέλνονται», ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, ενώ σε νέα ερώτηση των δικηγόρων «υπήρχε κάποιος λόγος που δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου το επίμαχο έγγραφο», και ο μάρτυς απάντησε: «Δεν γνωρίζω».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου, λέγοντας: «Είναι πράγματι αξιοπερίεργο ότι το έγγραφο δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου».