Θετικά βλέπουν οι πολίτες τις προτάσεις για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο ενώ θεωρούν ισχυρότερη την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» και έγινε στο μέσον της προηγούμενης εβδομάδας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ατόμων σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Αναλυτικά, όσο αφορά στην πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα για εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ από την Πειραιώς, το 22,7% βλέπει θετικά την πρόταση, το 34,5% μάλλον θετικά, το 20,4% αρνητικά και το 15,3% μάλλον αρνητικά.

Υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη για συγχώνευση της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Ασπίς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τάσσονται οι έξι στους 10 ερωτηθέντες. Συγκεκριμένα, το 30,1% τη βλέπει θετικά, το 33,5% μάλλον θετικά, το 12,2% αρνητικά και το 14,1% μάλλον αρνητικά.

Με τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Βank ή τη Εurobank συμφωνεί το 32,6%, ενώ μάλλον συμφωνεί το 31,6%. «Όχι» λέει το 12,6% και «μάλλον όχι» το 17%.

Ads

Όσον αφορά στο ποιες τράπεζες θεωρούν πιο ισχυρές οι πολίτες, το 94,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πιο ισχυρή είναι η Εθνική. Ακολουθεί με πολύ υψηλό ποσοστό (84,4%) η Αlpha Βank. Την τρίτη θέση μοιράζονται με ποσοστό 69,9% και 69,8% αντίστοιχα η Εurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Ισχυρό θεωρεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 66,1%. Στην κατάταξη ακολουθούν η Τράπεζα Κύπρου με ποσοστό 57,9%, η ΑΤΕ με πoσοστό 54,1%, η Μarfin Εgnatia Βank με ποσοστό 52%.

Η έρευνα εξετάζει και ποιες τράπεζες η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι «λίγο ή καθόλου» ισχυρές. Εντύπωση προκαλεί η «βαθμολογία» της Εμπορικής, όπου η κοινή γνώμη σχεδόν μοιράζεται σε ποσοστό 47,6% θεωρώντας ότι είναι «πολύ ή αρκετά ισχυρή» και σε ποσοστό 49,2% «λίγο ή καθόλου». Για τη Γενική Τράπεζα οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 75,8% ότι είναι «λίγο ή καθόλου» ισχυρή. Στις τελευταίες θέσεις είναι οι μικρότερες τράπεζες Αttica Βank, η τράπεζα των ταμείων των μηχανικών και των γιατρών και η Μillennium Βank.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, ο Ι. Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Αlpha Βank, είναι ο πιο δημοφιλής τραπεζίτης (49,3%). Στη δεύτερη θέση με υψηλό ποσοστό δημοφιλίας (47,5%) βρίσκεται ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Α. Βγενόπουλος ακολουθεί στην τρίτη θέση (44,4%), αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό (40,8%) αρνητικών εκτιμήσεων. Ακολουθεί η δίδυμη ηγεσία της Εθνικής, ο πρόεδρός της Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Α. Ταμβακάκης συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων 40,9% και 38,5% αντίστοιχα, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά αρνητικών εκτιμήσεων.