Δημάρχους που να μην έχουν σχέση με την πολιτική και τα κόμματα επιθυμεί το 67,4% ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Ads

Για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ο δήμαρχος που θα επέλεγαν, το 28,3% απαντούν ότι θα πρέπει να είναι αμέτοχος έως τώρα στα δημοτικά δρώμενα και το 44,9% να διαθέτει εμπειρία από διοικητικά του δήμου. Σε ό,τι αφορά την ηλικία του, 44% απαντούν να είναι 40 και άνω.

Για περίπου 24,9% των ερωτηθέντων, καλό θα ήταν ο επόμενος δήμαρχος να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, σε αντίθεση με ποσοστό 18,3%, που θα προτιμούσαν κεντροδεξιό. Στην περίπτωση που θα έπρεπε σε δεύτερο γύρο να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου κεντροαριστερού και ενός άλλου κεντροδεξιού, 44,9% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απαντούν ότι θα επέλεγαν εκείνος που προέρχεται από την κεντροαριστερά, σε αντίθεση με 31% που θα ψήφιζαν τον ανθυποψήφιό του.

Τέλος, για τους 42 στους 100 (42,5%) των ψηφοφόρων των δημοτικών εκλογών, είναι αδιάφορο το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Ads

Στο «top 20» των καλύτερων δημάρχων ανά τη χώρα, συγκαταλέγονται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο δήμαρχος Νίκαιας & Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη και ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκη.

Όσο για τους δημοφιλέστερους περιφερειάρχες, αυτοί είναι με σειρά προτίμησης των ερωτηθέντων, ο Στ. Αρναουτάκης (Κρήτης), ο Κ. Αγοραστός (Θεσσαλίας), ο Αλ. Καχριμάνης (Ηπείρου), ο Ι. Σγουρός (Αττικής) και ο Ι. Μαχαιρίδης (Ν. Αιγαίου).