Στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔκαι του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται σήμερα η τελική νομοθετική ρύθμιση με τις λεγόμενες διορθώσεις λαθών στον ΕΝΦΙΑ. Στο μεταξύ, 21 βουλευτές της ΝΔ ζητούν την αποπομπή του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιτέκτονα» του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τροπολογία θα προβλέπεται έκπτωση 20% για τα κενά και τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ωστόσο η σχετική ρύθμιση δεν θα προσδιορίζει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογισθεί. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κτισμάτων θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά ολόκληρο το φόρο και η έκπτωση αναμένεται να υπολογιστεί αργότερα με νέα εκκαθάριση του φόρου.

Ads

Επίσης, δεν θα περιλαμβάνονται διατάξεις για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν το φόρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι διατάξεις οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια δίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Χαρδούβελη, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι διατάξεις προβλέπουν:

Ads
  • Έκπτωση 20% στα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 τα κενά ακίνητα. Πάντως, θα αρχίσουν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του φόρου και όταν οριστικοποιηθεί το ποσό της έκπτωσης που δικαιούνται θα τους πιστωθεί ή θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις.

  • Υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με τις τιμές που είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ το 2013.

  • Καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Μόνιμη τουλάχιστον ως το 2016 η έκτακτη εισφορά

Μόνιμη, το λιγότερομέχρι το 2016 θα είναι η έκτακτη εισφορά η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όπως έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, αποφασίστηκε πως από τη νέα χρονιά θα αρχίσει η μείωση της έκτακτης εισφοράς Το σενάριο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς στις αρχές του 2015 και άλλο ένα 20% να μειωθεί στο τέλος του 2015.