Κλειστές παρέμειναν σήμερα, Τρίτη, όλες οι λαϊκές αγορές, αντιδρώντας στην υπαγωγή του θεσμού στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του σχεδίου Καλλικράτης. Παράλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με την Αθήνα, έγιναν σε δεκάδες άλλες πόλεις της περιφέρειας, όπως το Ηράκλειο στην Κρήτη, ο Βόλος, η Αμαλιάδα, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Θήβα, η Έδεσσα και αλλού.

Ads

Αύριο, Τετάρτη, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

«Κάναμε αυτό που θεωρήσαμε σωστό, προκειμένου να προστατευτεί ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς, που συνέβαλλε και συμβάλλει τα μέγιστα για το ασφαλές, θρεπτικό και φθηνό καθημερινό πιάτο του μέσου Έλληνα καταναλωτή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Αν χρειαστεί, θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους, για να κάνουμε αυτό που πρέπει: Να προστατέψουμε τις λαϊκές αγορές από τα δόντια και τα νύχια των πολυεθνικών συμφερόντων που τις έχουν βάλει στο μάτι, με σκοπό να τις διαλύσουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του Δήμου Νεάπολης στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας εξέφρασε και ο δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ads

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι δεν δόθηκαν λογικές εξηγήσεις για την αλλαγή, σύμφωνα με την οποία, ο Δήμος Νεάπολης (που αριθμεί 31.000 κατοίκους), ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπονταν να διατηρήσει την αυτονομία του, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα συνενωθεί με τους δήμους Συκεών, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

Απόψε θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των κατοίκων της Νεάπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «Καλλικράτη». Αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο και στη Μενεμένη από κατοίκους των δήμων Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου – Κορδελιού και Μενεμένης. Σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις δήμαρχοι κάνουν λόγο για άδικη και μεροληπτική μεταχείριση των δήμων τους από τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς δεν τηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη το κριτήριο των 25.000 κατοίκων.

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από δήμους της Ανατολικής Αιγιαλείας, που διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη», απέκλεισαν τη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών και την παλαιά εθνική οδό, στο ύψος της περιοχής Ζαχλωρίτικα. Φορείς και κάτοικοι ζητούν να δημιουργηθεί ενιαίος δήμος στην Ανατολική Αιγιαλεία και να μην συνενωθούν με τον δήμο Αιγίου.