Κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιείται στους επιβάτες των αεροπλάνων για το εάν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς και αρνητικό rapid test, όπως πρόσφατα έκανε υποχρεωτικά για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα η κυβέρνηση.

Ads

Αυτό καταγγέλλει ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πειραιάς για Όλους, και περιγράφει την επιστροφή του από το από το Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης προς Αθήνα.

Όπως επισημαίνει, «θα μπορούσα να περάσω με συμπτώματα covid-19 όλους τους ελέγχους, να τον μεταδώσω σε ένα αεροπλάνο airbus με καμμιά διακοσαριά επιβάτες και να φτάσω στην Αθήνα ανενόχλητος για να συνεχίσω να μεταδίδω σήμερα με την άνεση μου τον ιό στους φοιτητές μου στους οποίους με βάση την κυβερνητική εντολή κάνω μάθημα σε «αμφιθέατρα με τη μέγιστη χωρητικότητα», δηλαδή εκατόν πενήντα ατόμων. Επιτελικό κράτος για γέλια και για κλάματα».

Ο Νίκος Μπελαβίλας περιέγραψε το ταξίδι της επιστροφής και την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου με ανάρτησή του στο Facebook.

Ads

Αναλυτικά έγραψε:

«Ταξιδεψαμε τη Δευτέρα από το Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης προς Αθήνα. Δύο άνθρωποι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις. Ενημερωθήκαμε για το νέο μέτρο της υποχρέωσης μοριακού τέστ 48 ωρών για είσοδο στην Ελλάδα τηλεφωνικά από φίλους.

Αναζητήσαμε τις επίσημες οδηγίες πτήσης. Εκεί υπήρχε μόνο η δυνατότητα μοριακού τέστ. Για να είναι έγκυρο έπρεπε να γίνει μετά το Σάββατο το απόγευμα ή την Κυριακή και για κάνεις μοριακό τεστ στις ευρωπαϊκές πόλεις τότε είναι εξίσου δύσκολο όσο στην Αθήνα. Το Σάββατο ενημερωθήκαμε από την ΚΥΑ ότι αρκούσε το rapid τέστ. Πρωί-πρωί Δευτέρας με την ψυχή στο στόμα κάναμε το rapid τεστ, πήραμε επίσημα αποτελέσματα σε λίγη ώρα, σκάσαμε ένα σωρό χρήματα και ξεκινήσαμε ήρεμοι το ταξίδι μας εφοδιασμένοι με όλα τα πιστοποιητικά.

Δεν μας τα ζήτησε κανείς πουθενά, ούτε από εμάς ούτε από στους εκατοντάδες συνταξιδιώτες μας που ταξιδεύαμε μαζί.

Ούτε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία με την οποία ταξιδεύαμε, η Lufthansa ούτε οι κρατικοί υπάλληλοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. Και εμείς νοιώσαμε για άλλη μια φορά ηλίθιοι!

Χθες θα μπορούσα να περάσω με συμπτώματα covid-19 όλους τους ελέγχους, να τον μεταδώσω σε ένα αεροπλάνο airbus με καμμιά διακοσαριά επιβάτες και να φτάσω στην Αθήνα ανενόχλητος για να συνεχίσω να μεταδίδω σήμερα με την άνεση μου τον ιό στους φοιτητές μου στους οποίους με βάση την κυβερνητική εντολή κάνω μάθημα σε «αμφιθέατρα με τη μέγιστη χωρητικότητα», δηλαδή εκατόν πενήντα ατόμων. Επιτελικό κράτος για γέλια και για κλάματα».