«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδος Απ. Κατσιφάρα και τον δήμαρχο Πατρέων Ι. Δημαρά.

Ads

Αιτία της συνάντησης ήταν τα επεισόδια και οι τραυματισμοί μεταναστών στην περιοχή της Πάτρας στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα από την Ελλάδα στην Ιταλία μέσω οχημάτων που αναχωρούν από το λιμάνι της Πάτρας με τα οχηματαγωγά-επιβατηγά πλοία των δρομολογίων Ελλάδας-Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, περίπου 150 Αφγανοί επιχείρησαν την Τετάρτη να εισβάλουν στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας. Οι λιμενικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές.

Ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα, ώστε να εμποδίζονται οι μετανάστες να φτάνουν στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, «όπου δημιουργούν με την μακρόχρονη παραμονή τους σοβαρά προβλήματα».

Ads

Για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης γενικότερα, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «στόχος της ελληνικής πολιτικής είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους δουλεμπόρους, λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση, έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο σταδιακά θα αποκαθιστά την ασφάλεια στην πόλη και θα εγγυάται την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το πρόβλημα είναι χρονίζον, κατανοεί ότι το υπουργείο προχωρεί βήμα-βήμα στην υλοποίηση ενός προγράμματος για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Τέλος, ο δήμαρχος Πατρέων κ. Δημαράς σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο έχει μεταβάλει την Πάτρα σε έναν απέραντο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες για μετανάστες και κατοίκους. Ο κ. Δημαράς πρόσθεσε ότι κάλεσε τον κ. Παπουτσή να επισκεφτεί την Πέτρα μετά την ψήφιση του νόμου για να δει από κοντά την πρακτική διάσταση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί των δυο Σωμάτων.