«Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P, στην κλίμακα Β από BB-, είναι ακόμη μια φορά πολύ «μικρή», αργοπορημένη και κυρίως βαρετή. Ο οίκος δεν βοηθά κανέναν, πόσο μάλλον τον εαυτό του, με ανάλογες εκπρόθεσμες και ανούσιες πράξεις», δηλώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο κ. Sylvain Raynes, οικονομικός αναλυτής και πρώην στέλεχος των Goldman Sachs και Moody’ s.
Ads
Ο κ. Raynes τονίζει πως «η αυτοπεποίθηση έχει χαθεί για τους οίκους αξιολόγησης, και είναι ώρα για ένα διαφορετικό είδος προτύπου». «Υπάρχει ανάγκη για μία καλύτερη συνειδητοποίηση της χρηματοπιστωτικής δομής, στην οποία οφείλεται η σημερινή κρίση», συμπληρώνει, παρατηρώντας ότι «οι συμβάσεις CD’s αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος δομημένης ασφάλειας». Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι πραγματικά σημαντικό ο κόσμος να πιστεύει στην ακεραιότητα των οίκων αξιολόγησης, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».
Σύμφωνα με τον κ. Raynes, «αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει για παράδειγμα η S&P είναι να ενεργοποιήσει το συναγερμό καιρό πριν, όταν οι επενδυτές ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν αντιδράσει θετικά στο σήμα κινδύνου, και η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να πράξει αυτό που έπρεπε προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω υποβαθμίσεις».
Όπως αναφέρει, «η ενδεδειγμένη λειτουργία ενός οίκου αξιολόγησης επιτάσσει έγκαιρες ανακοινώσεις, προτού γίνει μια κατάσταση κρίσιμη, και όχι απλώς να επιβεβαιώνει καθυστερημένα αυτό που ο καθένας γνωρίζει. Αυτό που κάνουν επί της ουσίας σήμερα είναι να διαμηνύουν στην επενδυτική κοινότητα πόσο ανεπαρκείς έχουν καταστεί σε διεθνές επίπεδο».
Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του αναφορικά με τη γενικότερη στάση των οίκων αξιολόγησης στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνει: «Ίσως είχαν πολιτικά κίνητρα, ίσως κάποιες επενδυτικές τράπεζες τους είπαν ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας -όταν έπρεπε. Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία ειδάλλως θα δανειζόταν ακριβότερα. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμη βάση έκαναν πραγματικά ένα τεράστιο λάθος».
Για το πρώην στέλεχος των Goldman Sachs και Moody’ s, «η νέα υποβάθμιση είναι απλώς η απόδειξη ότι ο οίκος δεν κάνει υπεύθυνα τη δουλειά του». Κατά τη γνώμη του, «οι επενδυτές θα πρέπει να αντιδράσουν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση είτε με ένα χασμουρητό, είτε με ένα χαμόγελο».
Ο ίδιος καταλήγει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με αυτή τη γελοία κατάσταση. Αντί να πίνουν Wall Street’s Kool Aid, νομίζω ότι οίκοι όπως η S&P χρειάζεται να αρχίσουν να δοκιμάζουν λίγο ούζο στην Πλάκα».
Goldman Sachs: Ριψοκίνδυνη πολιτική η αναδιάρθρωση
Στο μεταξύ, σε ανάλυσή της με τίτλο «European Views : Reflections on Greece and Portugal», η Goldman Sachs χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ως μια «ριψοκίνδυνη στρατηγική» σε μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη και ελληνικές οι τράπεζες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Για την επενδυτική τράπεζα, η αναδιάρθρωση θα αποτελούσε πλήγμα για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα και θα απαιτούσε τη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα «μάζευε τα συντρίμμια».
Ακόμη, θεωρεί πως δεν είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που «θα έβλαπτε τόσο στη χώρα όσο και την Ευρωζώνη».
Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, αναφέρει πως μετά τις εξελίξεις και την άτυπη συνεδρίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο, υπάρχουν δύο πιθανές εναλλακτικές:
– Επιμήκυνση του χρέους με την μετάθεση της ωρίμανσης μεγαλύτερου μέρους των ομολόγων που λήγουν το διάστημα 2012-2015, κάτι που θα εξασφάλιζε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, χωρίς ωστόσο να αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Μια τέτοια κίνηση θα περιελάμβανε ομόλογα που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και τράπεζες της Ευρωζώνης.
– Ένα νέο δάνειο, πιθανότατα μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολιτική στήριξη και ομοφωνία που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς και την δέσμευση (earmarking) εσόδων για την αποπληρωμή των επιπρόσθετων δανείων, σημειώνει η Goldman Sachs.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >