«Παγωμένη» η κυβέρνηση από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Μεγάλη Υφεση του κορονοϊού, οι οποίες επιβεβαιώνουν το πιο δύσκολο σενάριο για την Ελλάδα, διαψεύδοντας τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποίησαν επίσημες εκτιμήσεις για ύφεση 4% και 4,7%, αντίστοιχα. 

Ads

Ειδικότερα, η  Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα χτυπηθεί περισσότερο από όλες από την πανδημία. Με βάση τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου εκτιμά ύφεση 9,75% για εφέτος – βαθύτερη ακόμη και από την Ιταλία – και περιμένει ότι θα χαθούν 160.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να φθάνει στο 20%. Βλέπει επίσης αποπληθωρισμό, έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ και καθίζηση των επενδύσεων κατά 30%.

Σε δύο συγκεκριμένους λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%. Ειδικότερα αναφέρουν:

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και
  2. Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «αμήχανη διάψευση» των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ads

Προβληματισμός για τα ταμειακά διαθέσιμα

Προβληματισμός επικρατεί και για τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς μετά τις αναφορές για χρήση του μαξιλαριού, νέα ερωτήματα προκλήθηκαν μετά τη διαρροή πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναβάλει την αποπληρωμή του ΔΝΤ, παρότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν προετοιμασίες για νέο δανεισμό από τις αγορές μέσω έκδοσεις ομολόγων, γεγονός που ενίσχυσε την ανησυχία για την πραγματική κατάσταση των κρατικών ταμείων. 

Συγκεκριμένα, το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, έκανε λόγο για σχέδιο της Ελλάδας να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχύσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και να καλύψει τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του κοροναϊού. Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους και ματαιώνει τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. «Τα σχέδιά μας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους, για την άντληση 4 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης, χωρίς να προχωρεί σε λεπτομέρειες για τη διάρκεια των νέων ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει δανειστεί φέτος συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετούς και 7ετούς ομολόγου. Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε μειωμένες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά περίπου 5 δισ., στα 7,5 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, η Αθήνα σχεδίαζε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έληγαν το 2021. Ωστόσο οι παραπάνω σχεδιασμοί αναβάλλονται. «Μάλλον θα αναβάλλουμε τα σχέδια να αποπληρώσουμε πιο νωρίς το ΔΝΤ, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, η Ελλάδα αποπλήρωσε δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μειώνοντας τη συνολική έκθεση προς το Ταμείο κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, μια κίνηση που είχε ως στόχο και τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα αιτήματα του ΔΝΤ. Πάντως κυβερνητικές διαρροές ισχυριζονται πως δεν υπάρχει ζήτημα και τα αποθεματικά του Δημοσίου θα κυμαίνονται στα 30 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα έχουν ληφθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι τότε.