Απαντήσεις στο Tvxs.gr δίνει η εταιρεία αιολικών πάρκων Eren Hellas, που ανέλαβε ανάδοχος των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή της Λίμνης Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ads

Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα της «Αυγής», σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να ορίσει την εταιρεία ΕRΕΝ ΕΛΛΑΣ ανάδοχο του έργου, ανέφερε πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος, παραδίδει καμένες περιοχές της βόρειας Εύβοιας για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων, χωρίς δημόσιο έλεγχο.

Η Eren Hellas, που χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» το ρεπορτάζ της «Αυγής», είναι εταιρία που, όπως αναγράφεται στον ιστότοπό της, «δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα».

Το αντικείμενο δηλαδή στο οποίο δραστηριοποιείται δεν έχει σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα και ενδεχομένως θα μπορούσε σε ένα βάθος χρόνου να ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Λίμνης ή ευρύτερα στη βόρεια Εύβοια.

Ads

«Εμείς κάναμε μια δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ. Για να διασφαλίσουμε πως η σχετική μελέτη θα υλοποιηθεί σωστά και τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναλάβαμε το συντονισμό των αντιπλημμυρικών έργων σε επίπεδο project management. Τα έργα θα εκτελεστούν από τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», είπε στο tvxs.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Eren Hellas, Κοσμάς Φέσσας.

Σε ερώτησή μας εάν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων από την Eren Hellas στη βόρεια Εύβοια, ο κ. Φέσσας απάντησε κατηγορηματικά: «Η εταιρία μας δεν σκοπεύει να αναπτύξει δραστηριότητα στη βόρεια Εύβοια. Κάναμε μόνο τη δωρεά για τα αντιπλημμυρικά έργα και φροντίζουμε για την καλή εκτέλεσή τους», τόνισε.

Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει ανοιχτό είναι γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος αναθέτει την οργάνωση και επίβλεψη ενός τόσο σημαντικού και επείγοντος έργου – οι βροχές του φθινοπώρου μπορούν να προκαλέσουν καταστροφική διάβρωση στα καμένα εδάφη – σε ιδιώτη και όχι απευθείας στις τοπικές δασικές αρχές. Κι αν η απάντηση είναι «επειδή η συγκεκριμένη εταιρία έκανε τη δωρεά», δημιουργείται η απορία: Αν κανένας ιδιώτης δεν έκανε τη δωρεά, δε θα γίνονταν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Λίμνης;