Η «λίστα Πέτσα» ήταν το πρώτο «δώρο» της κυβέρνησης στα media. Το δεύτερο ήταν οι αναβολές καταβολής των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, στο όνομα της πανδημίας. Το τρίτο, και μεγαλύτερο, θεωρητικά θα ήταν – και είναι – ο «νόμος Πέτσα» που έχει μπει από την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και, ουσιαστικά, ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει από τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ, τον γνωστό «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Κατά πολιτική ειρωνεία όμως, αυτό το τρίτο και μεγαλύτερο δώρο ανοίγει διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση και φέρνει εκείνους που πριν από 4 χρόνια κήρυτταν ανένδοτο κατά του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ να υψώνουν τώρα τα λάβαρα του πολέμου κατά του… νόμου Πέτσα: Από την μία πλευρά ανοίγει μέτωπο με τους εργαζόμενους στα κανάλια και από την άλλη πυροδοτεί ανοιχτό εμφύλιο μεταξύ των καναλαρχών που στέλνουν ήδη δημόσια, προειδοποιητικά πυρά προς το Μαξίμου.

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καναλαρχών. Στην πράξη καταργείται η απαίτηση για ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων ανά κανάλι, καθώς στον συγκεκριμένο αριθμό μπορούν πλέον να συνυπολογίζονται και εργαζόμενοι με μπλοκάκι ή απασχολούμενοι σε ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής.

Ο νόμος Πέτσα δίνει επίσης άφθονο χρόνο και εκπτώσεις στην καταβολή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες.  Αντί της καταβολής των 35 εκατ. ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει έως και 84 μηνιαίες δόσεις για όσα κανάλια πήραν άδεια το 2018, ενώ για το Mega, – ουσιαστικά φωτογραφικά – προβλέπει 96 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, ειδικά για φέτος προβλέπεται μείωση της δόσης ακόμα και στα 50.000 ευρώ, δηλαδή έκπτωση 98%, αρκεί το κανάλι να βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή.

Ads

Για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες καναλιών όμως, τον Βαγγέλη Μαρινάκη του MEGA και τον Γιάννη Αλαφούζο του ΣΚΑΙ, το επίδικο δεν είναι οι εν λόγω ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά το άρθρο 41 του νομοσχεδίου. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τα θεματικά κανάλια στα οποία ο νόμος Πέτσα, αλλάζοντας την πρόβλεψη του νόμου Παππά, δίνει πλέον την δυνατότητα να έχουν και ενημερωτικό πρόγραμμα.

Κατά την ιδιοκτησία του MEGA και του ΣΚΑΙ η διάταξη αυτή είναι φωτογραφικά ευνοϊκή για τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και θέτει ζήτημα ίσης μεταχείρισης και ανταγωνισμού. Ενδεικτικό εδώ είναι το σχετικό άρθρο που αναρτήθηκε στο in.gr ιδιοκτησίας επίσης του Βαγγέλη Μαρινάκη – ένα άρθρο με ευθείες βολές για προνομιακή μεταχείριση του ΑΝΤ1 και του ιδιοκτήτη του Θοδωρή Κυριακού.

«Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης», τονίζεται στο άρθρο, «και της διαφάνειας που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, εν προκειμένω τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, δοκιμάζονται επικίνδυνα με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας”.

Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και από τον ΣΚΑΙ ο οποίος την κατέθεσε επίσημα στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης: Εκεί ο όμιλος Αλαφούζου επισημαίνει ότι  «όχι μόνο δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά τίθεται ζήτημα δυσμενούς μεταβολής των όρων των ήδη χορηγηθεισών από το ΕΣΡ αδειών και αναίρεσης της δέσμευσης που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο να μην προκηρύξει, καθ’ όλο τον χρόνο ισχύος τους, άδειες της ίδιας κατηγορίας».

Εν ολίγοις, Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος – ιδιοκτήτες αμφότεροι δύο καναλιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης – καταγγέλλουν τον νόμο Πέτσα για φωτογραφική, ευνοϊκή μεταχείριση του Θοδωρή Κυριακού σε ό,τι αφορά την δυνατότητα εκπομπής ενημερωτικού προγράμματος και από τα θεματικά κανάλια του ομίλου ANT1.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει θερμή συνέχεια, η οργή των δύο – συμμάχων εδώ και καιρό – καναλαρχών έχει φθάσει από πολλούς διαύλους στο Μαξίμου, και αρκετοί είναι εκείνοι στην ΝΔ που το τελευταίο διάστημα καταγράφουν συγκεκριμένες και στοχευμένες βολές κατά της κυβέρνησης από μέσα του ομίλου Μαρινάκη. Μεταξύ αυτών επισημαίνουν και την τελευταία διαφοροποίηση του διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση στο θέμα του σπιτιού του Αλέξη Τσίπρα στα Λεγραινά.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν και μια ευρύτερη κινητικότητα στο μιντιακό πεδίο το τελευταίο διάστημα, στην οποία εντάσσουν και την ανακοίνωση συμμετοχής του εκδότη της Δημοκρατίας Γιάννη Φιλιππάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Open – γεγονός, που πυροδότησε σενάρια για πιθανή πολιτική στροφή του καναλιού του Ιβάν Σαββίδη.