To VouliWatch, κατέθεσε νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με την παροχή δυνατότητας πρόσβασης στο πως διατέθηκαν τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», έπειτα από τη «σιωπηρή απόρριψη» του προηγούμενου αιτήματος του από τους κυβερνητικούς φορείς.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το VouliWatch, «μετά τη σιωπηρή απόρριψη του δεύτερου αιτήματός μας από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Στ. Πέτσα, προχωράμε νομικά στο επόμενο στάδιο και καταθέτουμε ΝΕΑ προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Τόσο λοιπόν ο Στέλιος Πέτσας, όσο και η γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης, άφησαν αναπάντητο το αίτημα του VouliWatch, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας παράλληλα, να δηλώνει «αναρμόδια» να κρίνει την προσφυγή του VouliWatch, επικαλούμενη μάλιστα προηγούμενη νομοθεσία (νόμος 3448/2006 και νόμος 4622/2019 περί επιτελικού κράτους με τον οποίο καταργήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ιδρύθηκε η ΕΑΔ).

Όμως, αξίζει να σημειωθεί, πως, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο τέλος της απάντησης της προς το VouliWatch, αναφέρεται στη νέα νομοθεσία Ν. 4727/2020 της 23ης Σεπτεμβρίου 2020) η οποία ενσωματώνει σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών δημόσιου τομέα και σύμφωνα με την οποία -πλέον- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι ρητά και αδιαμφισβήτητα αρμόδια να κρίνει σχετικές υποθέσεις.  

Ads

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της νέας προσφυγής από το VouliWatch, ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως επί του ζητήματος, υπήρξαν και κοινοβουλευτικές αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, μια σειρά μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον κο Χριστόφορο Βερναρδάκη, ανέδειξαν το ζήτημα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Υπουργός απάντησε στις 3 Νοεμβρίου 2020, διαβιβάζοντας στους ερωτώντες Βουλευτές την νέα απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί αναρμοδιότητας.