Απότομη άνοδο αρχίζουν να σημειώνουν τα κρούσματα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από εξωτερικό και εσωτερικό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, απηύθυνε έκκληση, τόσο στους κατοίκους, όσο και στις τοπικές αρχές πέντε νησιών, για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Ads

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Σαντορίνη, Ίος, Πάρος, Μύκονος και Κρήτη «βράζουν» από τα νέα κρούσματα και ανεβαίνουν επίπεδο, καθώς πηγαίνουν στο πορτοκαλί.

«Ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με αυστηρά μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες (14/7), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιαστεί».

Ads

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, θα μεταβούν στα παραπάνω πέντε νησιά, ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε να κάνουν εκτεταμένα τεστ στο πληθυσμό, προκειμένου να σταματήσει η απότομη άνοδος των κρουσμάτων.

Μάλιστα, ο υφυπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων που σχετίζεται με την μετάλλαξη Δέλτα, δείχνει πως δεν τελειωσαμε».

Και πρόσθεσε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτη στην Ελλάδα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ανακοίνωσε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο πορτοκαλί επίπεδο πηγαίνουν οι εξής περιοχές: Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Λάρισα, Σαλαμίνα και Πάρος.

Επίσης, στο κίτρινο πήγαν οι εξής περιοχές: Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζάκυνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ικαρία, η Λέρος, Λευκάδα, Κύθνος, Αντίπαρος, Χίος, Μήλος, Σέριφος.

Ποιοι θα κάνουν υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα τεστ κορονοϊού

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δύο τεστ κορονοϊού (συγκεκριμένα ένα rapid και ένα self test) την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις της χώρας.