Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη τον υπουργό Εργασίας έστειλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Πάνω από 300.000 πολίτες βρίσκονται σε αναμονή με τον ευρωπαίο αξιωματούχο να εκτιμά πως αν η τάση συνεχιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για πλήρη απονομή των συντάξεων στα μέσα του 2021 δεν θα επιτευχθεί.

Ads

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί» δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο επικεφαλής του ESM, εκτίμησε επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές, «φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της θεσμικής ποιότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Διευθυντής του ESM αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) λέγοντας πως «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» ενώ αναφορά έκανε και στην πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα».

Ads

Ο Χρήστος Σταϊκούρας με τη σειρά του ζήτησε ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων εστιάζοντας «στην επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στα θέματα που έχουν έντονη ευρωπαϊκή διάσταση. Έκανε επίσης αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων 6 μηνών θέτοντας ως στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την «ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».