Για το ρίσκο της άρσης των περιοριστικών μέτρων μίλησε ο ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως «ο κορονοϊός θα παραμείνει μία δεκαετία».

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός αναφερόμενος στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, υποστήριξε πως «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 80 – 100 θάνατοι και 20.000 κρούσματα καθημερινά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι «ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται». «Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο» ανέφερε. «Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να το ρισκάρει και να ανοίξει», πρόσθεσε.

Ο γιατρός-ερευνητής αντέκρουσε μάλιστα το επιχείρημα ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. «Το 1/4 των ανθρώπων που πεθαίνουν, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών». «Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ξεκαθάρισε.

Ο Γ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ προστασίας της υγείας και ανοίγματος της οικονομίας. Ωστόσο, όπως είπε, «ανοίγοντας τα πάντα» δίνεις το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. «Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε, ενώ με αφορμή και το πράσινο φως στις σχολικές εκδρομές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας ότι το 1/3 των μολύνσεων καθημερινά αφορούν σε παιδιά.

Ads

Ακόμα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους. «Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» είπε και δεν απέκλεισε πιθανό καλοκαιρινό «κύμα». «Εάν υπάρξει νέο στέλεχος, θα υπάρξει και καλοκαιρινό κύμα».

«Ο κορονοϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος», πρόσθεσε ενώ είπε πως παραμένει: «πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει».