«H έλλειψη αποτελεσματικού προγράμματος ενσωμάτωσης και η ύπαρξη χρόνιων και συστηματικών εμποδίων και διακρίσεων κατά προσφύγων οδηγεί στον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι και σε κατάσταση ένδειας χιλιάδες πρόσφυγες, που εξωθούνται σε έξωση από τις δομές και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας», επισημαίνουν οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και Pro Asyl.

Ads

Παράλληλα, οι οργανώσεις κατέθεσαν παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Darwesh κατά Ελλάδας και Ολλανδίας. Η υπόθεση αφορά οικογένεια Σύρων που αναγνωρίσθηκε το 2017 και βρίσκεται σε κίνδυνο επιστροφής στην Ελλάδα, όπου όμως οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε στέγαση, εργασία, πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, μέσα στο 2019 η Ελλάδα δέχτηκε 1.714 αιτήματα επανεισδοχής προσφύγων από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Έγιναν 286 επανεισδοχές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται 26 οικογένειες. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, τα αιτήματα επανεισδοχής ανήλθαν σε 585 και πραγματοποιήθηκαν 42 επανεισδοχές, ανάμεσα στις οποίες 2 οικογένειες. Επιπλέον, όπως σημειώνουν, άγνωστος αριθμός προσφύγων έχει επιστρέψει εθελούσια στην Ελλάδα αφού έχει λάβει διαταγή να εγκαταλείψει άλλα κράτη.