«Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ είμαι στη θέση να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος στην τοποθέτησή του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε να διακοπεί η συζήτηση και να προκηρύξει δημοψήφισμα για την κύρωση ή μη της συμφωνίας για το Μακεδονικό. «Σε καλώ Αλέξη να μην το περάσεις. Πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα», είπε συγκεκριμένα.

Ads

ΔΙΑΒΑΤΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα Καμμένου – ΝΔ με κότερα κι αλκοτέστ [Βίντεο]

«Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφασίσαμε να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, ούτε καν με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, με βάση τον ψηφισμένο προϋπολογισμό που οι ΑΝΕΛ ψηφίσαμε ομόφωνα» σημείωσε και συνέχισε: «Η πρόταση έχει να κάνει με ένα δίλημμα, το οποίο ο Πρωθυπουργός, κατά την άποψή μου, λανθασμένα έφερε: αν συμφωνούμε ή όχι με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Καμμένος κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε με μια κυβέρνηση που παραχωρεί τον όρο Μακεδονία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

Ads

«Πρέπει να γνωρίζει ο λαός και οι γενιές που θα ακολουθήσουν τι διακυβεύεται σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κι επανέλαβε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό.

Είπε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει στο τραπέζι το Μακεδονικό μετά τις εκλογές κι άλλαξε στάση τον Νοέμβριο, όταν «με διαβεβαίωσε πως η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τον Μάρτιο». «Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι στη Βουλή υπάρχουν τρεις απόψεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, της συμπολίτευσης που λέει ότι συμφωνεί με τις Πρέσπες, της ΝΔ που λέει ότι συμφωνεί με παραχώρηση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και των ΑΝΕΛ και του Λεβέντη που λένε «όχι» στον όρο Μακεδονία. «Ο κ. Λεβέντης προσφάτως διαφωνεί, παλαιότερα είχε διαφορετική θέση» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ κι επικαλούμενος έγγραφα από προηγούμενες επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος σημείωσε ότι αναγνωρίζουν Σλαβομακεδονική ιθαγένεια και σύνθετη ονομασία. «Ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ιθαγένεια σλαβομακεδονική στους Σλάβους των Σκοπίων», είπε, σημειώνοντας ότι τώρα παριστάνουν τους «Μακεδονομάχους», τοποθέτηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Οι τόνοι ανέβηκαν με τη Σοφία Βούλτεψη να φωνάζει περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη και τον Πάνο Καμμένο να την καλεί να τα πουν στα δικαστήρια, και τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να παρεμβαίνει σε ρόλο πυροσβέστη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Όσον αφορά τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως προτίμησαν τον υπουργικό θώκο και σημείωσε ότι «ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά και η κυρία Χρυσοβελώνη δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί σε μία κυβέρνηση που με εντιμότητα συγκυβερνήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια».

«Εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ τον έμαθα να γράφει με το δεξί κάποια πράγματα», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Τέλος είπε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν ήταν έγκυρο, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών στη γείτονα διαφωνούσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας κατόπιν δημοψηφίσματος, «προχωρά στον εγκλωβισμό της ψήφου εμπιστοσύνης».