Με περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ είναι χρεωμένος ο δήμος Αθηναίων, την ώρα που η επιχορήγηση στο δημοτικό σταθμό 9.84 ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ το 2010. Kατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, o δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε επιπλέον σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, το ιστορικό κέντρο και η καθημερινότητα στην πόλη.

Ads

Οικονομικά

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το 2010 τα δάνεια του δήμου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%, δηλαδή από 150 εκατ. ευρώ σε 220 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του ξεπερνούν σήμερα τα 77 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο εφετινός προϋπολογισμός «θα είναι προσαρμοσμένος στη δύσκολη συγκυρία», άρα μειωμένος από 990 εκατ. ευρώ σε 818 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι επισπεύδονται οι απαλλοτροιώσεις, μειώνονται οι επιχορηγήσεις (με εξαίρεση το βρεφοκομείο) και διατηρούνται στα ίδια ύψη τα δημοτικά τέλη.

Αθήνα 9.84

Ο δήμαρχος Αθηναίων στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του 9.84, στον απόηχο της απομάκρυνσης 83 εργαζομένων (20 αορίστου χρόνου και 63 ορισμένου) από τους συνολικά 384. Διαμήνυσε ότι οι απολύσεις αποφασίστηκαν με κριτήρια όπως η απόδοση, η πολυθεσία και η οικογενειακή κατάσταση, πάντοτε σε συνδυασμό με την οικονομική θέση του δημοτικού σταθμού. Όπως είπε, ο 9.84 δαπανά 9 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα έσοδά του να μην ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Ads

Το 2010 ο δήμος επιδότησε το σταθμό με 15,5 εκατ. ευρώ. Το 2011 η επιδότηση θα ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ. Τα περίπου 10 εκατ. ευρώ τα οποία εξοικονομούνται θα διατεθούν για την κοινωνική πολιτική του δήμου, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις του τέως δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Καμίνης δήλωσε πως θέτει στη διάθεση της αντιπολιτευόμενης παράταξης το όνομα δημοσιογράφου ο οποίος κατοικεί σε νησί της χώρας, φερόταν να κάνει εκπομπή στο σταθμό, και αμοιβόταν με μικτές αποδοχές σχεδόν 6.000 ευρώ.

Απεργία πείνας μεταναστών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε προαναγγείλει ότι θα ακολουθούσε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (μετά το τέλος της δήλωσε πως οι θέσεις της ΕΕΔΑ συνιστούν σοβαρή βάση διαλόγου και εξεύρεσης λύσης), προκειμένου να συζητήσει τις πρόσφατες προτάσεις της για διέξοδο στην κρίση με τους μετανάστες απεργούς πείνας (Μέγαρο Υπατία). Οι θέσεις της ΕΕΔΑ προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα προσωρινή άδεια παραμονής σε μορφή ευκαιρίας για την εύρεση εργασίας ή ειδική άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κ. Καμίνης ανέδειξε ως προτεραιότητες τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την άδεια παραμονής, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, και την καταγραφή των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται χωρίς έγγραφα στη χώρα, με την προοπτική υπαγωγής τους στο λεγόμενο «καθεστώς ανοχής».

Ιστορικό κέντρο

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, μέσα στο Μάρτιο αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις κυβέρνησης και δήμου (οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση) για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Ο ίδιος μίλησε για μέτρα που θα στοχεύουν στην ασφάλεια, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε μία πιο «πράσινη», φιλική και ελκυστική πόλη, καθώς και στην επιστροφή των κατοίκων στο ιστορικό κέντρο (έκανε λόγο για επιδότηση ενοικίου που θα απευθύνεται σε ζευγάρια).

Καθημερινότητα

Αναφορικά με την καθημερινή ζωή στην πόλη, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι σημειώνεται ήδη βελτίωση στους τομείς της καθαριότητας (ενίσχυση εξορμήσεων), του φωτισμού (τοποθέτηση νέων λαμπών – αποκατάσταση βλαβών) και της καταπολέμησης της λεγόμενης αντικοινωνικής στάθμευσης (116.000 κλήσεις σε 2 μήνες που σημαίνει αύξηση της τάξης του 60% από το μ.ό. του 2010).

Για το ποδήλατο, σημείωσε ότι προωθείται πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαδρομή στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Πλάκα, με σύστημα προσφοράς ποδηλάτων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη συνδιαμόρφωση ποδηλατοδρόμων και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων.

Ως προς την προωθούμενη (από το υπουργείο Παιδείας) συγχώνευση σχολείων, τη διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας – Βοτανικού αλλά και τη δημιουργία τζαμιού, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σύντομα.