«Απολύτως διασφαλισμένες» είναι οι ελληνικές καταθέσεις, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την απόφαση χωριστής ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής και Eurobank. Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Καθησυχαστικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ εκτίμησε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των δυο τραπεζών. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρα με πτώση 30% (Limit down) στο Χρηματιστήριο, ωστόσο, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις η μετοχή της Eurobank κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε με κέρδη 20,00%. Η μετοχή της Εθνικής συνέχισε να υποχωρεί κι έκλεισε με πτώση 10,38%. 

Ads

 
Τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας που είχε με τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
 
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ σε ερώτηση εάν το deal της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank έχει καταλήξει σε «ναυάγιο» απάντησε αρνητικά. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν φοβάται «νέες αναταράξεις».


 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου νωρίτερα σήμερα, ο οποίος με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ξεκαθάρισε ότι «είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank».
 
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες» και πρόσθεσε: «Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».
 
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης ΕΤΕ – Eurobank, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών. Όπως εξήγησε, η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν δύναται να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
 
Μετά το limit down – limit up στο Χρηματιστήριο
 
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρα με πτώση 30% (Limit down) στο Χρηματιστήριο, εν μέσω ανησυχιών. Ωστόσο, μετά της καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους κυβέρνησης και Κομισιόν, η  μετοχή της Eurobank κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε έκλεισε με κέρδη 20,00%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με πτώση 10,38%. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 829,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,74%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56,231 εκατ. ευρώ.
 
Ανήσυχη για Εθνική – Eurobank από ΔΗΜΑΡ
 
«Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι οριστικό το διαζύγιο Εθνικής – Eurobank και δεν θα σταματήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος (της συγχώνευσης). Κρατώ και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού και του κ. Προβόπουλου, ότι δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις και ανεξάρτητα από το ύψος τους» δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
 
Έντονη αντίδραση από την ΟΤΟΕ
 
Οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής και της Eurobank που οδηγούν τις δύο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στοχεύουν σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ.
 
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων εκτιμά πως πρόκειται για απόφαση που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα και έχει οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, «που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον».
 
Η ΟΤΟΕ, βάλλει κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών για άλλη μία φορά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για εξέλιξη «που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας» και «δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή».
 
Στο πλαίσιο αυτό καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα, την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, να απαιτήσουν τώρα «να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank όπως και των άλλων Τραπεζών και να μην περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».
 
Καταλήγοντας «προειδοποιεί κυβέρνηση και τρόικα να μη συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων γιατί ο ασκός του Αιόλου όταν ανοίξει δεν θα περιέχει ανέμους και θύελλες αλλά ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις».
 
Αύριο η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας
 
Στο μεταξύ για αύριο, Τρίτη, στις 16:00 το απόγευμα μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα εκκρεμή θέματα να οριστικοποιηθούν πριν από το απόγευμα της Πέμπτης οπότε ο κ. Σουρνάρας και οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μεταβούν στο Δουβλίνο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, κάτι που, ωστόσο, εκτιμάται δύσκολο.
 
Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα που αφορούν στην κινητικότητα και τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι», τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο, ζητήματα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 -2014, αλλά και η ρύθμιση για τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών.