Καμία αναφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων παρά τις διάφορες προαναγγελίες και διαρροές των τελευταίων ημερών δεν έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας, στην εκδήλωση για την ψηφιακή σύνταξη. Για «ένοχες σιωπές» των Μητσοτάκη και Βρούτση που ομολογούν τα «έργα τους», κάνει λόγο σε δήλωση της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. 
 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα (δηλαδή αυτή που διανύουμε) τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, έπειτα κι από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν αναφορά στο θέμα. 

Ο Γ. Βρούτσης υποσχέθηκε ότι «μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος». Ο στόχος είναι «στο τέλος του 2021 να απονείμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».

«Ένοχες σιωπές Μητσοτάκη – Βρούτση»

«Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βιώνουν τη δραματική μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και ενώ όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης οργάνωσαν μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, αλλά δεν βρήκαν να πουν έστω μισή λέξη για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων», τονίζει εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου.

Ads

Επίσης, όπως σημειώνει, «δεν είπαν τίποτα για:

την καταβολή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του ίδιου του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγει, μόνο γι’ αυτή τη χρονιά, παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών σε όλους τους συνταξιούχους.
τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, η οποία προβλέπεται στο α-λα ΔΝΤ σχέδιο Πισσαρίδη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, οι τεράστιες ζημιές που θα προκληθούν σχεδιάζεται να καλυφθούν με τη χρήση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης αναφέρθηκαν μόνο στη δήθεν “νέα” ψηφιακή σύνταξη, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός ότι το έργο είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης» υπογραμμίζει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει:

«Συστήνουμε λοιπόν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κρατάνε μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις Βρούτση – Μητσοτάκη καθώς τα μόνα έργα που έχουν μέχρι στιγμής να επιδείξουν είναι το σκάνδαλο του “σκόιλελικικού” και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%».