Συνολικά 16 περιστρεφόμενες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη Μαΐου στο δάσος του Σέιχ Σου, προκειμένου να εντοπίζουν εμπρηστές ή όσους πετούν σκουπίδια και μπάζα.

Ads

Το σύστημα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύει οποιαδήποτε εστία φωτιάς τυχόν προκληθεί και γενικά θα παρακολουθεί οτιδήποτε κινείται μέσα στο δάσος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία».

Το νέο σύστημα επιτήρησης του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαΐου ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που έχει αρχίσει από την Πρωτομαγιά. Οι εικόνες οποιασδήποτε κίνησης παρατηρείται στο περιαστικό δάσος της πόλης θα μεταδίδεται μέσω της χρήσης γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών στον σταθμό δασοπροστασίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρίσκεται εγκαταστημένος στον Άγιο Παύλο. Έτσι, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή προσπάθειας επιτήδειων να αποθέσουν μπάζα και σκουπίδια σε περιοχή του δάσους θα κινητοποιούνται άμεσα οι υπηρεσίες επέμβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τα στοιχεία για τις δυνατότητες του νέου συστήματος με τις 16 κάμερες ανακοίνωσε στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αντιπύραρχος Δημήτριος Ζάχος.

Ads

Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να χρησιμοποιηθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται το δυναμικό της πυροσβεστικής και μέχρι το τέλος του μήνα το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά το έργο της δασοπροστασίας.