Με σημαία την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας που όπως δηλώνουν υπονομεύεται, ΝΔ και ΛΑΟΣ ετοιμάζονται να καταψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα όταν έρθει στη Βουλή. Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη εκτιμούν ότι ότι η συμφωνία ανοίγει το παράθυρο για μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες. Με δεδομένη την αρνητική στάση της ΝΔ στην ψήφιση του νόμου με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο ρεαλιστικό.

Ads

Ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, φαίρεται να έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει “εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων”. “Εάν η επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας από τους 180 βουλευτές εμπεριέχει όρο ότι η Ελλάδα παραχωρεί ένα κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας, η ΝΔ θα καταψηφίσει” υποστήριξε, μέσω του ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Την αντίθεσή του έναντι στην εγκατάσταση μόνιμων παρατηρητών στην Αθήνα εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega Channel», κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε: «Από ταπεινωμένος προτιμώ να ζήσω πεινασμένος. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ούτε Γερμανό ούτε Γάλλο ούτε Πορτογάλο για να τον κυβερνήσει. Δεν μπορεί να έρθει ο ξένος να κάνει κουμάντο στην χώρα μου. Πάνε να χαρίσουν την δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής. Γίνονται εγκλήματα και το έχω δηλώσει, όποιος εμπλακεί στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πάει φυλακή. Ακόμη και αν είναι υπουργός».

Μιλώντας σήμερα στο τ/σ Alter, o κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές, προσθέτοντας ότι εφόσον γίνει αυτό «τότε σίγουρα μας βλέπω να πηγαίνουμε σε εκλογές, εφόσον ο κ. Σαμαράς πιστεύω πως δεν θα το ψηφίσει». Συνέχισε λέγοντας πως ακόμη και αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να περάσει το νομοσχέδιο με 151 ψήφους «τότε σίγουρα θα έχει πρόβλημα γιατί με 153 βουλευτές να είστε σίγουροι πως δεν θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να ψηφίσουν την επιτροπεία για την πατρίδα τους. Μέσα στα “Νικολοβάρβαρα” βλέπω εξελίξεις. Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας τα Χριστούγεννα».

Ads

“Κόκκινη γραμμή” για τον Παπανδρέου

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου, δείχνει αποφασισμένος να μην δεχθεί την εγκατάσταση μιας “κυβέρνησης εποπτών” που θα συμπληρώνει την ελληνική, και, σε περίπτωση που του ζητηθεί να αποδεχτεί τέτοιον όρο κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, είναι πιθανό να αποχωρήσει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα σχετικά με το θέμα.

Μέλη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα μόνιμης εποπτείας της χώρας επισήμως, επικαλούμενα, μάλιστα, τη δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν δεν επιθυμεί, ούτε μπορεί, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι δανειστές της χώρας εξετάζουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ακόμα αυστηρότερου ελέγχου της τήρησης των όρων του μνημονίου. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, η αδυναμία των πολιτικών προσώπων να συναινέσουν σε καίρια ζητήματα έως τώρα, καθώς και οι διαρκείς κοινωνικές αναταραχές τους ωθούν ακόμα περισσότερο σε απόφαση μόνιμης ευρωπαϊκής επιτήρησης για την Ελλάδα.

Σε συνεννόηση με τον Παπανδρέου η δήλωση για 180 ψήφους
 
Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ήταν η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου για την έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης μετά το «κούρεμα» του χρέους, όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος . «Δεν ήταν μία μονομερής δήλωση», ανέφερε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή λέγοντας «είναι κρίσιμο να υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις. Να προχωρήσουμε στις επόμενες κινήσεις. Το καλύτερο θα ήταν να το κάνουμε ενωμένοι ως χώρα και να δείξουμε στοιχεία ενότητας στο επόμενο διάστημα».

Αντιδράσεις για την ευρεία πλειοψηφία

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε πρώτον ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου και, δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόταση συγκυβέρνησης. Εξάλλουν, η ΝΔ, ξεκαθαρίζει ότι το Σύνταγμα ορίζει σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αυξημένη πλειοψηφία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που εκχωρείται εθνική κυριαρχία και ζητά από την κυβέρνηση σχετική ενημέρωση.

Αλλά και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Δημ. Σταμάτης δήλωσε στο ρ/σ Βήμα πως «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτή τη στιγμή, συνιστά κοινοβουλευτική χούντα», ενώ απέρριψε τα σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας και επιμένοντας στη θέση του κόμματος για εκλογές.

Επικύρωση της τελικής απόφασης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, ζητά πάντως η Δημοκρατική Αριστερά. «Η διαφαινόμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής-την οποία αποκρούει η Δημοκρατική Αριστερά-με την περικοπή ποσοστού τουλάχιστον 50% του χρέους, θα σημάνει ανυπόφορη για την κοινωνία περαιτέρω λιτότητα και βαρύτατη εποπτεία της χώρας. Η επικύρωση της τελικής απόφασης επιβάλλει την αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου η κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της κοινωνίας και της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Υπέρ της πρότασης που εμμέσως διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα Protagon.gr η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τονίζει ότι η ευθύνη είναι προσωπική για κάθε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας απέναντι στη συνείδησή του και την εντολή που έχει λάβει από το λαό. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, από την παρούσα Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Έλαχε σε αυτούς τους συγκεκριμένους 300 να τις λάβουν, σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.
 
«Το αίτημα να επωμισθεί η Βουλή με 180 ψήφους την ευθύνη για τις συνέπειες των ενεργειών και παραλείψεων της κυβέρνησης είναι πολιτικά ανήθικο», υποστηρίζει ο Στέφανος Μάνος σχετικά με την πρόταση έγκρισης της αυριανής συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. «Εξ ίσου ανήθικη», συμπληρώνει, «είναι και η σκέψη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μετάθεση της ευθύνης στο Ελληνικό λαό».