Να καλύπτονται τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία πρόκειται να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατατάσσονται στο κάπνισμα οι Ελληνίδες.

Ads

Εφόσον η εισήγηση του ΚΕΣΥ γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας τα Ταµεία θα καλύπτουν το 75% της δαπάνης στους πολίτες που πάσχουν από παθήσεις που σχετίζονται ή επιδεινώνονται από το τσιγάρο (ισχαιµική µυοκαρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική πνευµονοπάθεια και διαβήτη). Το υπόλοιπο 25% θα το πληρώνουν οι ασθενείς. Για τους υγιείς καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, η κάλυψη από τα Ταμεία να αγγίζει το 25%.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αντικαπνιστική εκστρατεία, η θετική γνωμοδότηση ήταν αποτέλεσμα πρότασης που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΚΕΣΥ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος, καθηγητής Π. Μπεχράκης παρουσίασε στοιχεία που κατατάσσουν του Έλληνες πρωταθλητές στο κάπνισμα. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, εμφανίζουν αύξηση της καπνιστικής συνήθειας περίπου κατά 20%, ενώ οι άνδρες μειώνουν το κάπνισμα σε ποσοστό 10%. Η Ελλάδα είναι 1η στο κάπνισμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ σε 31,3% ανέρχεται το ποσοστό των Ελληνίδων καπνιστριών.

Ads

Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος αναφέρθηκαν στα απογοητευτικά στοιχεία για την προσαρμογή των καπνιστών στο νόμο. «Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται στον βαθμό που θα έπρεπε», υπογράμμισαν.

«Δεν κρύψαμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα που προέκυψε με τα καταστήματα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το μέτρο εν μέσω οικονομικής κρίσης… όμως ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων», σημείωσε ο κ. Τιμοσίδης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.