Κατά 70% θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς και της Commercial Value από το «εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», το αργότερο μετά από μία τριετία, σε περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρία. Αυτό προβλέπει ειδική προσθήκη που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ασφαλειών ζωής στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value (προβλέπει διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία) ενώ εναποθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαθανάση, το νομοσχέδιο καταργεί την Επιτροπή Ελέγχου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς απεδείχθη ανίκανη να ελέγξει ουσιαστικά τον χώρο. Έτσι, ο έλεγχος εναποτίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αποτροπή δημιουργίας αντίστοιχης «μαύρης τρύπας» στο μέλλον, επιδιώκεται δια της συγκρότησης ενός «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» υπό μορφή ΝΠΙΔ, ίσο με το 100% της κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ποσόν των 30.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, με εξαίρεση τις απατήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και με το ποσόν των 60.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας. Για την εκπλήρωση του σκοπού του εγγυητικού κεφαλαίου, επιβάλλεται τακτική εισφορά, που βαραίνει κατά 0,75% τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά 0,75% τους ασφαλιζόμενους και απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να έχουν κάνει φτερά τα φιλέτα των ασφαλιστικών εταιρειών», ενώ ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παριστάνει τον τιμητή σε ένα νεοδημοκρατικό σκάνδαλο από την αρχή έως το τέλος.
«Η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν είναι για μας, ζήτημα που πρέπει να ενδιαφέρει τον εργαζόμενο λαό. Το ζήτημα για το ΚΚΕ, είναι γιατί να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση» ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Άγγελος Τζέκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης, εξέφρασε την συμφωνία του με την ικανοποίηση του 70% των απαιτήσεων των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών. Και πάλι ωστόσο, «το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Τώρα ιδρύεται. Πού θα τα βρει τα λεφτά; Λέτε ότι θα πάει σε δανεισμό. Ποιος δανείζει ένα εγγυητικό κεφάλαιο χωρίς ένα ευρώ; Θα δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει τόκους» εκτίμησε ο βουλευτής.
Τις δυνατότητες της ΤτΕ να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία αμφισβήτησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, υπενθυμίζοντας την αδυναμία που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Τράπεζα, να ελέγξει την τραπεζική αγορά. Ο Γ. Καρατζαφέρης έψεξε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την «ανοχή που επέδειξαν απέναντι στους φορείς ιδιωτικής ασφάλισης. «Ο κος Ψωμιάδης, είναι προφανές ότι ήταν φίλος και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >