Ζήτημα επιβίωσης εγείρεται για χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και την ανυπολόγιστη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Ads

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο είναι δυσοίωνες, με το κόστος στην αγροτική παραγωγή να υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιος ο ισχυρός αντίκτυπος στην εγχώρια αγροτική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.

Ήδη, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που πωλούνται σε λαϊκές αγορές είναι τεράστιες, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για τιμές που διαμορφώνονται λόγω των ελλείψεων και τους πολίτες να αγανακτούν.

Ads

Στη Λάρισα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά.

Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Εκτός από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της πλημμύρας αρκετοί έμποροι και καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να πάνε στις λαϊκές λόγω των δρόμων που παραμένουν κλειστοί. Εκτός από τη μαναβική στις λαϊκές πωλούνται και ιχθυαλιεύματα με τις τιμές να παραμένουν σε λίγο πιο υψηλές για την εποχή επίπεδα, όπως λέει ένας ψαράς.

«Τα καΐκια πάντα μπαίνουν αρκετά μίλια από την ακτή και δεν ρισκάρουν τα δίχτυα τους μέσα στις λάσπες» ανέφερε ο ιχθυοπώλης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι οι ψαριές ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες φορές λόγω της κακοκαιρίας.

Όσον αφορά το πώς ψωνίζει ο κόσμος μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία και τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει από τα μολυσμένα νερά που κατέληξαν στη θάλασσα παραδέχθηκε ότι υπάρχει φόβος, δίχως όμως να υπάρχει λόγος, όπως είπε.
«Το ποτάμι (σ.σ. ο Πηνειός) έχει 10 μ. λάσπη αλλά οι ψαράδες δε ρισκάρουν να ψαρέψουν στα ρηχά», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο της κακοκαιρίας στους παραγωγούς, τους εμπόρους αλλά και τους καταναλωτές τόνισε ότι «από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο είναι κατεστραμμένοι όλοι».

Ένας άλλος παραγωγός, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι οι τιμές απεικονίζουν το νόμο της αγοράς και της ζήτησης. «Όταν υπάρχει ελλειμματική αγορά, ισχύει ο νόμος της αγοράς. Οι τιμές ανεβαίνουν αυτόματα», πρόσθεσε.