Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ έχει προκαλέσει η υπόθεση Αγγέλου, ενώ νέες πολιτικές φουρτούνες πρόκειται να αντιμετωπίσει το κόμμα μετά την αποστολή της δικογραφίας για τα greek statistics στη Βουλή.

Πολλά γαλάζια στελέχη διαμαρτυρήθηκαν για το ύψος της εγγύησης (400.000 ευρώ) που επιβλήθηκε στον Γιάννη Αγγέλου μαζί με περιοριστικούς όρους προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Ο κ. Αγγέλου, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατέθεσε σήμερα διά των συνηγόρων του προσφυγή ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας κ. Ελένης Καλού, με την οποία ζητεί την άρση ή αλλιώς τη μείωση της χρηματικής εγγύησης.

Ads

Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλει τόσο μεγάλο ποσό, περιγράφει την οικονομική του κατάσταση, αναφέρεται στην ηθική του κατάσταση (δημόσιο πρόσωπο, δημόσιος υπάλληλος) και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Μάλιστα οι συνήγοροι του Γιάννη Αγγέλου υπέβαλαν σήμερα αίτημα να μειωθεί η χρηματική εγγύηση των 400.000 ευρώ

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι βουλευτές και στελέχη ζητούν από τον Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την υπόθεση Αγγέλου, ενώ ο ΛΑΟΣ ετοιμάζεται να επαναφέρει νέο αίτημα προκειμένου να κληθεί να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός. Στο μεταξύ, ο Γιώργος Βουλγαράκης ζητά να καταθέσουν στην προανακριτική Επιτροπή οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, Μιχ. Λιάπης, Αντ. Σαμαράς, καθώς και ο νυν Π. Γερουλάνος.

Σχολιάζοντας το αίτημα Βουλγαράκη, ο βουλευτής της, Ευρυπίδης Στυλιανίδης δήλωσε για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής πως «η Νέα Δημοκρατία σε δύο πορίσματα, έχει πλήρως τοποθετηθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Από κει και πέρα, δεν θα ασχοληθεί με αστειότητες, που θέλουν να καλούνται, ως μάρτυρες, ακόμα και πρώην υπουργοί, που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, για την δημιουργία εντυπώσεων».

Ads

Ωστόσο, ο Γιώργος Βουλγαράκης επανήλθε με δηλώσεις του στο ρ/σ «Θέμα 9,89» κάνοντας λόγο για κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή.

«Το Βατοπαίδι είναι ένα πολύ μεγάλο επικοινωνιακό λάθος από την αρχή του και η ΝΔ δεν το χειρίστηκε σωστά, από την αρχή. Δηλαδή πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να λεχθεί ότι ήταν μια κυβερνητική πολιτική. Προφανώς ήταν μια κυβερνητική πολιτική. Στο σώμα των ορκωτών εκτιμητών υπάρχουν αξιολογήσεις όλων των πραγμάτων. Συνεπώς μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό το πράγμα το ανταλλάσσω με ένα πράγμα ίσης αξίας. Η ΝΔ θα όφειλε κατά την γνώμη μου από την αρχή να πει ότι, εγώ ως πολιτική αποφάσισα να κάνω αυτή την ανταλλαγή. Γιατί προφανώς τέσσερις υπουργοί δεν υπέγραψαν έτσι», δήλωσε ο Γιώργος Βουλγαράκης

Όσο αφορά στη σιωπή του Κ. Καραμανλή, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δήλωσαν: «Ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει, όταν κρίνει ο ίδιος με γνώμονα, όπως πάντα, το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».

«Πρέπει να μιλήσει, αρκεί να μπορεί να ακουστεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος στα «Επίκαιρα». «Ένα τέτοιο θέμα (Βατοπέδιο) έπρεπε να τύχει της ιδιαίτερης εκτίμησης από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό», είπε στον «Φλας» ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος. Και πρόσθεσε ότι κάποιοι φίλοι ή συνεργάτες τού κ. Καραμανλή «ενδεχομένως τον πρόδωσαν».

«Οφείλει να μιλήσει», είπε για τον κ. Καραμανλή ο Γ. Μανώλης μιλώντας στο Κανάλι 1, ο οποίος συνέδεσε αυτή την υποχρέωση του τέως πρωθυπουργού με την εκλογική ήττα της Ν.Δ. με 10 μονάδες.

Πάντως, ο στενός συνεργάτης του, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος δήλωσε στο Κανάλι 1 του Πειραιά πως «δεν βρίσκω τον λόγο. Ο κ. Καραμανλής τοποθετείται στα θέματα που ο ίδιος κρίνει στον κατάλληλο χρόνο. Είναι ένας άνθρωπος που μιλάει λίγο και απεχθάνεται τον περιττό λόγο».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «και οι δικαστές κρίνονται. Δεν είναι ιερές αγελάδες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγγίξουμε» και χαρακτήρισε την κατηγορία εναντίον τού κ. Αγγέλου «κατασκευασμένη».

Οι δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. προκάλεσαν την αντίδραση δικαστικών λειτουργών. Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης και μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ζητούν να σταματήσει η πολιτική ή όποια άλλη σπέκουλα επί των δικαστικών αποφάσεων.

Διαχρονική προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης παραδέχτηκε από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στον Real Fm, ωστόσο αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Αγγέλου διευκρίνισε πως οι ανώτατοι λειτουργοί εκλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της κυβέρνησης. Άρα, σημείωσε, η ΝΔ δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επηρεάζει τη δικαιοσύνη, ή ότι «στήνει» επιτροπές.

Στη Βουλή η δικογραφία για τα greek statistics

Τη δικογραφία για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εστάλησαν στη Εurostat επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης και αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας διαβίβασε χθες στη Βουλή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Στο έγγραφό του κ. Τέντε, αναφέρεται ότι η δικογραφία αποστέλλεται στην Βουλή, καθώς «προσέκρουσε» σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές, σε ποινικές ευθύνες μελών της προηγούμενης Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των μελών που ήταν υπεύθυνοι των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Από το πολιτικό γραφείο του Δ. Αβραμόπουλου εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο τέως υπουργός αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. «Το ζήτημα δεν αφορά το υπουργείο Υγείας, διότι στην ενημέρωση που γίνεται προς το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίοι ενημερώνουν τη Εurostat, όλα τα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υπήρξαν πάντοτε ακριβή, πλήρη, διασταυρωμένα και διαφανή, είχαν, δε, παρουσιαστεί κατ΄ επανάληψη και στη Βουλή των Ελλήνων» σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης:
Η Δικαιοσύνη αντεπιτίθενται για την υπόθεση Αγγέλου