Απάντηση στις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που έχει εγείρει ο νομικός ορισμός του βιασμού στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ads

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα το λύσουμε το ζήτημα» απαντώντας στις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ενστάσεις για τις αλλαγές ζητώντας ρητή κατοχύρωση της τιμωρίας του βιασμού όταν υπάρχει απουσία συναίνεσης από το θύμα. Ο Μ. Καλογήρου προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί μία διατύπωση που ικανοποιεί το «κοινό αίσθημα», αλλά θα είναι «ανεφάρμοστη».

Ο Μ. Καλογήρου παρατήρησε ότι με την υπάρχουσα διατύπωση του σχεδίου του Ποινικού Κώδικα καλύπτεται η περίπτωση των θυμάτων βιασμού που «παγώνουν» από το σοκ της επίθεσης και δεν αντιστέκονται, όπως κι η τιμωρία ατόμων που εξαναγκάζουν τα θύματα σε συνουσία αξιοποιώντας την θέση ισχύος που κατέχουν. Σε σχέση με την πρόβλεψη περιπτώσεων βιασμών που αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα, ο Μ. Καλογήρου σχολίασε ότι αποτελούν βαριά πλημμελήματα που σημαίνει ότι ο θύτης εκτίει την ποινή του.

Αντιδράσεις από βουλευτίνες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ads

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη τόνισε ότι ενώ έχει υπάρξει νομολογία που δέχεται ότι υπάρχει βιασμός ακόμα κι όταν το θύμα δεν αντισταθεί, αυτό «δεν αρκεί» ζητώντας «ξεκάθαρο» ορισμό ότι ο βιασμός ορίζεται από την απουσία συναίνεσης του θύματος. Η Μ. Θελερίτη εξέφρασε την αντίρρησή της για την αντιμετώπιση περιπτώσεων βιασμού ως πλημμελήματα επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν ακολουθεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας» όπως προκύπτουν από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς κι ότι «αναπαράγει στερεότυπα».

Διεύρυνση του ορισμού του βιασμού ζήτησε η Αννέτα Καββαδία αναρωτώμενη αν ένας βιασμός που δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν είναι βιασμός. Ο Σπύρος Λάππας εκτίμησε ότι η συναίνεση είναι μια «δυσαπόδεικτη» έννοια.

Αντίθετη η Διεθνής Αμνηστία

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό του βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

«Ο νομικός ορισμός του βιασμού με επίκεντρο τη βία ή την αντίσταση, όπως αυτός που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, σηματοδοτεί ότι μια σειρά εγκλημάτων βιασμού, στα οποία δεν φαίνεται η άσκηση ή η απειλή σωματικής βίας, ή η απόδειξη ή αδυναμία αντίστασης, ή δεν τεκμαίρεται εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη μετά από απειλή με παράνομη πράξη (όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5), δεν θα διώκονται ως τέτοιοι. Επιπλέον, υιοθετείται ένας ακόμα πιο περιοριστικός από τον υπάρχον, ορισμός της απειλής», συμπληρώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεν υιοθετείται ο ορισμός ενός φάσματος επιβαρυντικών περιστάσεων», όπως επίσης κι «ένας σαφής ορισμός της πράξης του βιασμού». «Στην πραγματικότητα, το υπουργείο δεν συμπεριέλαβε κανένα από τα σημεία που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, με επίσημο υπόμνημα που καταθέσαμε, όσο και από όλους τους υπόλοιπους φορείς και οργανώσεις, και το γυναικείο κίνημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».

Το απόγευμα της Τετάρτης φεμινιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα