Θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει και πάλι – μέσα σε διάστημα λίγων ημερών – ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε».

Ads

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Παρότι παραδέχεται πως δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις. Προειδοποιεί μάλιστα πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο, με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

Επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

Ads

Επιπλέον προχωρά στην παρατήρηση πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα από ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών τονίζει ότι με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

Ψήφος και από τον Σόιμπλε

Βέβαιος ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνειά τους εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι Έλληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την Ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει οικονομίες μέχρι θανάτου»

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί το γερμανόφωνο τύπο. Ένα άρθρο στην Die Welt μιλά για τα λάθη των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα,.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει οικονομίες μέχρι θανάτου» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Die Welt η οποία επισημαίνει, ωστόσο, ότι «μια χώρα τόσο ταλαιπωρημένη δεν είναι σε θέση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Πώς διανοήθηκαν τόσοι και τόσοι πολιτικοί πως η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματα της με ένα πακέτο περικοπών συν ένα πακέτο σωτηρίας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».

«Ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να δουν πως με την Ελλάδα έκαναν ένα λάθος, το οποίο δεν θα πρέπει να επαναλάβουν σε περίπτωση που μια άλλη χώρα έμπαινε σε παρόμοια οικονομική στενωπό» επισημαίνει η εφημερίδα.