Από σήμερα, 1η Ιουλίου, τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: ο κανονικός αυξάνεται από 21%, σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5%, σε 5,5%. Έτσι, από σήμερα θα είναι ακριβότερα τα διόδια, τα καύσιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και εταιριών κινητής τηλεφωνίας, τα κόμιστρα των ταξί, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει σταδιακά και στα προϊόντα των σούπερ-μάρκετ, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι θα απορροφήσουν σε πρώτη φάση τις αυξήσεις. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%. Σημειωτέον ότι αυτή είναι η δεύτερη αύξηση ΦΠΑ μέσα στο έτος, με την πρώτη να εφαρμόζεται στις 15 Μαρτίου.

Ads

Λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που θα εκδίδονται από σήμερα θα έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβαρύνει αναδρομικά και τις καταναλώσεις των προηγούμενων μηνών.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει από τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την πρώτη και τη δεύτερη αύξηση το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει πρόσθετη είσπραξη εσόδων 2 δισ. ευρώ.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

O βασικός συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από 21% που ήταν μέχρι χθες αυξάνεται σε 23%. Ο ΦΠΑ αυτός αφορά ρούχα, παπούτσια, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κ.λπ. Επίσης επεκτείνεται ο ΦΠΑ 23% σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, καλλιτέχνες και συγγραφείς. Από τα μεσάνυκτα αυξήθηκαν ήδη οι τιμές των καυσίμων περίπου κατά τρία λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των τιμών της αμόλυβδης από 1,46-1,48 ευρώ το λίτρο να ανεβεί πλέον στο 1,49-1,52 ευρώ το λίτρο.

Ads

O μειωμένος συντελεστής, από 10% που ήταν αυξάνεται σε 11% – αφορά τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

O δε χαμηλότερος συντελεστής σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα από 5% αυξάνεται σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

Σύμφωνα με την ΕΘνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβαρύνει με 60 ευρώ το κάθε νοικοκυριό.

Ταξί και περίπτερα

Χωρίς ταμειακές μηχανές παραμένει η πλειοψηφία των περιπτέρων και άλλων σημείων πώλησης καπνού, παρόλο που από σήμερα έχουν υποχρέωση έκδοσης ταμιακών αποδείξεων. Οι περιπτερούχοι θα δίνουν χειρόγραφες αποδείξεις, μέχρι να προμηθευτούν τις ταμειακές, ενώ αναμένεται οι έλεγχοι να είναι ελαστικοί – τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Όσο για τα ταξί, που επίσης από σήμερα υποχρεώνονται να εκδίδουν αποδείξεις, ενώ με την επιβολή ΦΠΑ 11% θα έχουν και ανάλογη αύξηση των κομίστρων, η πλειοψηφία έκανε τις σχετικές προσαρμογές, έστω και την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα χτες να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων, έξω από τα συνεργεία ρύθμισης των ταξιμέτρων.

Αδύνατη η απορρόφηση

Δύσκολη έως αδύνατη χαρακτηρίζει την απορρόφηση της νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την απορρόφηση σε μια εποχή μάλιστα που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά. «Φοβάμαι ότι οι ανατιμήσεις από αύριο θα είναι αναπόφευκτες και μοιραία θα επέλθουν σε προϊόντα που έχουν άμεση συνάρτηση με το βιομηχανικό κόστος», δήλωσε ο κ. Κασιμάτης.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με καθυστέρηση μηνών, η νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση και των στεγαστικών δανείων καθώς και αναστολή δόσεων για τις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, εκτός των εμπόρων οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. Ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι οι εξής:

  • Δίνει τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.
  • Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.
  • Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του
  • Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει.
  • Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.
  • Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.
  • Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης.
  • Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.
  • Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από το νέο κύμα ακρίβειας», που προκαλείται από την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αφήνει τον καταναλωτή έρμαιο στις ορέξεις τού κάθε κερδοσκόπου, που λυμαίνεται την ελληνική αγορά», σημείωσε.

«Αποφράδα ημέρα για το λαό», χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τη σημερινή, λόγω της αύξησης του ποσοστού στο ΦΠΑ, και υπογράμμισε ότι το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα μειωθεί κατά 30% από τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, η νέα αύξηση του ΦΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιλαϊκών και βάρβαρων, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρων, και εκτίμησε ότι το χρέος της χώρας δεν πρόκειται να μειωθεί.

Το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ έκανε λόγο για «δεύτερη εμπρηστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σ’ ένα εξάμηνο» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πυροδοτεί νέο, ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας. «Τα ακραία νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα, που εξαθλιώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα και βιαιότητα τα ελληνικά νοικοκυριά και τα εισοδήματά τους, μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Εν μέσω του τεράστιου κύματος αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία – δημιούργημα των μονεταριστικών πολιτικών του κουαρτέτου κυβέρνησης, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες, εκτινάσσοντας την ακρίβεια και βάζοντας την οικονομική ταφόπλακα στα εισοδήματα των εργαζομένων», επισημαίνεται.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε: «Είμαστε οι μόνοι που μέσα στην Βουλή ζητήσαμε αντί να αυξηθεί ο ΦΠΑ να μειωθεί. Η αύξηση σημαίνει στέγνωμα της αγοραστικής δύναμης. Ως εκ τούτου, τορπιλίζεται η οποιαδήποτε απόπειρα για ανάπτυξη».