Οι καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, εκπέμπουν sos εδώ και καιρό. Το ίδιο και όλες οι επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος, καθώς η πλειοψηφία τους έμεινε εκτός του επιδόματος στήριξης. 

Ads

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατά το οποίο ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης εκδηλώσεων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών, με μια αυστηρή ανακοίνωση δήλωσε ότι ο χώρος απειλείται με αφανισμό, αν δεν στηριχθεί από την πολιτεία. 

Ακολούθησαν δηλώσεις καλλιτεχνών, όπως αυτή του Σωκράτη Μάλαμα ο οποίος καταλόγισε πρόθεση στην κυβέρνηση γράφοντας ότι «… ο πνιγμός και η εξαφάνιση γίνεται μάλλον με στοχευμένη πρόθεση…». Η υπουργός Πολιτισμού σιωπά εμπράκτως, αφού δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανακούφισης των ανθρώπων του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερεί δραματικά τις πρωτοβουλίες στήριξης του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών (ΕΔΕΜ). 

«Θα αφανιστούμε βίαια» λέει σήμερα στο tvxs.gr ο Φοίβος Δεληβοριάς ενώ ο Μίλτος Πασχαλίδης υπογραμμίζει ότι οι καλλιτέχνες είναι ο μόνος κλάδος σε παύση. «Η κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να σωπάσουμε» τονίζει ο Δημήτρης Μητσοτάκης και ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης προσθέτει ότι οι καλλιτέχνες είναι αόρατοι σήμερα για το κράτος. Ο πολιτισμός, «έχει καταλήξει από την στάση και την πρακτική της παρούσας κυβέρνησης εντελώς αόρατος», σημειώνει και ο ηθοποιός Όμηρος Πουλάκης, σημειώνοντας «ότι μέσα σε δυο ώρες εξαγγελιών δεν υπήρξε για εκείνον ούτε μια μικρή υποσημείωση». 

Ads

Φοίβος Δεληβοριάς: Θα αφανιστούμε βίαια

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφή: ο κλάδος μας, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι τεχνικοί, οι διοργανωτές, οι δημιουργοί, χιλιάδες οικογένειες παραγωγικών ανθρώπων περνούν σε βίαιη ανεργία, μηδενός εξαιρουμένου. Σεβόμαστε και ασπαζόμαστε, από την πρώτη στιγμή τις οδηγίες, επίσης παρέχουμε και θα παρέχουμε το έργο και την παρουσία μας στη στήριξη των πολιτών καθ’όλη τη διάρκεια του κακού. Δεν γίνεται να ζήσουμε αλλιώς όμως, παρά μόνο μπαίνοντας όλοι μας σε ταμείο ανεργίας για 6 μήνες. Όσο για τους στιχουργούς και τους συνθέτες, που επίσης ζουν από τις συναυλίες μας, οφείλει επιτέλους η Πολιτεία να στηρίξει εμπράκτως την ΕΔΕΜ, τον οργανισμό τους με βάση το νομικό πλαίσιο που τους έχει η τελευταία στείλει. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο σαφή: θα αφανιστούμε βίαια και θα περάσουμε σε συνθήκη απόλυτης φτώχειας. Με απόλυτη ευθύνη και υπογραφή της Πολιτείας, αφού τον κώδωνα του κινδύνου – ειδικά για τον τομέα των δικαιωμάτων – τον κρούουμε από το 2012. Εκπέμπουμε SOS, θα ήθελα να καταγραφεί στις συνειδήσεις όλων αυτό.

Μίλτος Πασχαλίδης: Είμαστε ο μοναδικός κλάδος σε pause

Είμαστε αντιμέτωποι με συντριβή. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δεν ξέρω αν θα αλλάξει. Απ’ότι φαίνεται για μας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος σε pause. Όλοι,  συνθέτες,  σκηνοθέτες,  παραγωγοί, τεχνικοί….όλος ο κόσμος του πολιτισμού, είμαστε σε παύση. Στους υπόλοιπους, σιγά σιγά τους επιτρέπεται να  πάνε στη δουλειά τους, με κάποια νέα όρια. Εμάς μας λένε: εσείς δεν θα δουλέψετε! Δεν εργαστήκαμε για τρεις μήνες και μας ζητάνε να μην εργαστούμε για άλλους τρεις.  

Ο κόσμος δεν πρέπει να σκέφτονται τους πολύ προβεβλημένους… τους πλούσιους καλλιτέχνες. Η πλειοψηφία, δεν έχει υπαχθεί στο μέτρο των 800 ευρώ. Κι αυτό  αν δοθεί για να καλύψουμε τους έξι μήνες, δεν λέει τίποτα, όπως καταλαβαίνετε. Δεν ζητάμε υπερβολικά πράγματα και καταλαβαίνω, ότι λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν. Δεν ζητάμε να ξεχυθούμε αύριο στις πλατείες και στα γήπεδα να παίζουμε μουσική. Όπως όμως προβλέφθηκε για άλλους, θα μπορούσε και για εμάς να προβλεφθεί μία συνθήκη να δουλέψουμε. Υπάρχουν θέατρα, αριθμημένα των 2000 θέσεων. Ας μας επιτραπεί να παίξουμε για 1000. Όταν λένε ότι αρχές Ιουνίου, θα ανοίξουν οι πλαζ, φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν εκεί ελεγκτές να τσεκάρουν την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. 

Μου φαίνεται ακατανόητο να μην μπορούν να βρουν λύση για τους χιλιάδες ανθρώπους του χώρου μας την ώρα που είναι γνωστό, ότι ακόμα και το 800άρι, η πλειοψηφία δεν το έχει πάρει, γιατί η συνθήκη με τα ένσημα στον χώρο μας, και ιδιαίτερα στον χώρο των ηθοποιών, είναι πολύπλοκη. Ζητώ να πράξουν με την απλή λογική, με το κοινό αίσθημα. 

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να σωπάσουμε

«Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», λέει ο λαός. Στην περίπτωσή μας ούτε τραγουδά. Η κυβέρνηση αποφάσισε πως, για το καλό όλων, μας οι καλλιτέχνες πρέπει να σωπάσουν. Είναι πλέον γνωστό πως οι περισσότεροι άνθρωποι της τέχνης, αλλά και όσοι δουλεύουν σε συναφή επαγγέλματα (ηχολήπτες, φωτιστές, εργάτες σκηνής κλπ) έχουν εξαιρεθεί από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ αφού σχεδόν κανείς δεν έχει τα προαπαιτούμενα 50 ένσημα μέσα στο 2018! Οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα, οι παραγωγές, τα γυρίσματα, ουσιαστικά, σταμάτησαν από τις αρχές του Μάρτη. Στις 6 Μάρτη προσωπικά ακύρωσα παράσταση λόγω μηδενικής προσέλευσης λόγω του επερχόμενου πανικού που ονομαζόταν κορωνοϊός.  Αν αναλογιστούμε ότι θα μείνουμε εκτός σκηνής και όλο το καλοκαίρι, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, ότι μας υποχρεώνουν σε αναγκαστική αργία 6 και πλέον μηνών. 
Η κυβέρνηση, για το καλό όλων, μας φορά μάσκα με το ζόρι. Όχι ιατρική μάσκα, μιας χρήσης, μάσκα σιδερένια, μάσκα ασιτίας. Ένα σιδηρούν προσωπείο, τα κλειδιά του οποίου θα κρατά ο υπουργός και μόνο αυτός θα αποφασίζει αν κάποιος, και πότε, θα φάει τον χυλό των 800 ευρώ. Να μην πληρώσουν το τίμημα της πανδημίας οι καλλιτέχνες! 

Νίκος Μωραΐτης: Το ζούμε τώρα το «όλοι το ίδιο είναι».

Αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες είναι ΑΟΡΑΤΟΙ για το κράτος.

Χωρίς οικονομική βοήθεια, πεταμένοι στην άκρη, χωρίς δουλειά τουλάχιστον για τους επόμενους ΠΕΝΤΕ μήνες.

Δεν παραβλέπω την προσωπική ευθύνη πολλών που, όταν έβλεπαν συναδέλφους τους να στοχοποιούνται από την επέλαση του μητσοτακισμού, είτε σιωπούσαν είτε χαίρονταν και, βαθιά σκεπτόμενοι, κατέληγαν στο «όλοι το ίδιο είναι». Το ζούμε τώρα το «όλοι το ίδιο είναι».

Δεν μπορώ να σιωπήσω όταν αυτή τη στιγμή συνάδελφοί μου, φίλοι μου, γνωστοί μου, άνθρωποι της τέχνης ή γύρω από την τέχνη δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν δουλειά να πάνε και το μέλλον γι’ αυτούς – και για εμένα – είναι τρομακτικό.

Σας παρακαλώ, τέλος, να μη μου στείλετε ευχές για τα αυριανά μου γενέθλια. Κανένας που ανήκει στον χώρο του πολιτισμού σήμερα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να γιορτάσει.

Όμηρος Πουλάκης: Ο Αόρατος Πολιτισμός 

Ο σχεδόν μόνιμα υποφωτισμένος Πολιτισμός, που τόσο συχνά κρύβουν στην σκιά οι πολιτικές ηγεσίες, έχει καταλήξει από την στάση και την πρακτική της παρούσας κυβέρνησης εντελώς αόρατος. Μέσα σε δύο ώρες εξαγγελιών δεν υπήρξε για εκείνον ούτε μια μικρή υποσημείωση, δεν αξιώθηκε ούτε ένα βιαστικό υστερόγραφο. Από τον τρόπο που εδώ και δέκα μήνες η κυβέρνηση επιτελεί την πολιτική της ατζέντα φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις διορθωτικές. Όμως το σήμα στάλθηκε και ήταν ηχηρό. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτισμό είναι αόρατοι, δεν αποτελούν ψηφία του φάσματος, βρίσκονται σε μια ιδιότυπη απομόνωση. Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό με την τέχνη και τους υπηρέτες της. Δεν γινόντουσαν δεκτοί ούτε στα κοιμητήρια της πόλης όταν τελείωνε η ζωή τους. Εξόριστοι, αποσυνάγωγοι, διασκεδαστές μιας χρήσης από τους ελεήμονες, δαιμονικές οντότητες που διαβρώνουν ήθη και κατεστημένα σύμφωνα με τους ακραίους κοινωνικούς και πολιτικούς ιεροεξεταστές. Όμως ο Πολιτισμός είναι απλώς ένας σπόρος. Κι έτσι αόρατος που έχει καταλήξει ξεχνάνε την φύση του και προσπαθούν να τον θάψουν. Και ο ποιητής διδάσκει πως αυτό αποτελεί την αρχή της αναγέννησης.