Το δικό του μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία». 

Ads

Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Tvxs.gr για επιστροφή στα ελληνοτουρκικά με δεκαήμερο εξελίξεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, εντός Ιανουαρίου αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνίας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας μέσα στον Ιανουάριο, με την τουρκική διπλωματία να δηλώνει ετοιμότητα προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες καταλογίζοντας έλλειψη πραγματικής βούλησης στην ελληνική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ανέφερε: «Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές».  

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016. Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία»

Ads

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Όπως είπε, η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται και καθορίζουν την ημερομηνία. «Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία», δήλωσε. 
 
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την επανέναρξη του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και για όλα τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν στις έως τώρα συνομιλίες. Ειδικότερα ανέφερε, ότι «ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές». Πρόσθεσε πως την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ώστε να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.  Μάλιστα στο όλο θέμα ο κ. Τσαβούσογλου, ενέπλεξε και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, δίνοντας άλλη διάσταση στην ξαφνική επίσκεψη του στην Αθήνα απευθείας από την Άγκυρα. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο κύριος Τσαβούσογλου «έγινε επίσης μια προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα. Και πάλι, για τους ίδιους λόγους, ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση».

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η αντίδραση της ΕΕ

Τη σημασία που έχει συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. «Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».