Κάλεσμα επιστροφής «όσων αποδέχονται το πολιτικό μας πλαίσιο» απηύθυνε ο Ευ.Βενιζέλος, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, στους διαγραφέντες βουλευτές του κόμματος που θέλουν να επιστρέψουν. Υποστήριξε ότι στη μάχη της συστράτευσης δεν περισσεύει κανείς, ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές που έρχονται, τις κρισιμότερες εκλογές από το 1974, γιατί από αυτές εξαρτάται η πορεία της χώρας για τις επόμενες δύο γενιές.

Ads

 
«Στη μάχη της παράταξης δεν περισσεύει κανείς και επειδή βλέπω φίλους και συντρόφους να θέλουν να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων, δεν τους κακίζω καθόλου, και θεωρώ ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης, που μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε ανανεωμένα ψηφοδέλτια σε ποσοστό πάνω από 60%» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην 14η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.
 
«Πρέπει να στρατευθούν όσοι αποδέχονται την στρατηγική της παράταξης και ως νέος πρόεδρος οφείλω να κάνω μια κίνηση ενότητας απέναντι στην οποία απαιτείται υπεύθυνη ανταπόκριση γιατί δεν μπορεί να επαναλαμβάνουμε αυτές τις ευκαιρίες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του Κινήματος όλα τα μέλη της ΚΟ, ενώ αυτοί που μπορεί τώρα να μην ανήκουν τυπικά στην ΚΟ, καλούνται να επανενταχθούν εφόσον αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έθεσα».
 
Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το «αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία που προσφέρει ασφαλή οδό -παρά τις δυσκολίες-για την επάνοδο στην οικονομική σταθερότητα, ή θα ακολουθήσει μια τυφλή πορεία προς κάπου αλλού, που κανείς δεν λέει ποια είναι, ποιος είναι ο στόχος και ποιες είναι οι εγγυήσεις» είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών και πρόσθεσε ότι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για πρωτιά «είναι και ρεαλιστικός και επιτεύξιμος».
 
Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου, χαρακτήρισε πρόκληση τα λεγόμενα εκ μέρους της ΝΔ για «δεύτερο γύρο» των εκλογών αν δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία. «Εμείς θέλουμε την “αυτοδύναμη Ελλάδα”» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Καρχιμάκης: Παρά τα λάθη το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη αξιόπιστη λύση
 
«Μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να προτάξουμε τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η οικονομία μας, τη δυναμική για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα και την ταχύτητα για ανθρωποκεντρικές λύσεις, που έχει ανάγκη η κοινωνία, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και οι μεγάλες πατριωτικές μάχες και του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου», τόνισε από την πλευρά του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης.
 
Ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά με βασικό και κορυφαίο στόχο να διαμορφώσει ελπιδοφόρα πολιτική για τη χώρα και τους ανθρώπους, να κάνει την ασφάλεια των ανθρώπων μέρος της λύσης, για την έξοδο από την κρίση και να εξασφαλίσει την επιβίωση της χώρας, να την κρατήσει στην Ευρώπη και στον πιο ρεαλιστικό δρόμο για τη σταδιακή επάνοδο στην «αυτοδύναμη Ελλάδα».
 
Επιπλέον, κάλεσε «όσους πικράναμε, όσους μας αμφισβητούν γιατί τους απογοητεύσαμε, να μην κόψουν τον πολιτικό λώρο με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», αλλά με τη γόνιμη παρέμβασή τους να συμβάλουν στη ριζική ανάπλαση της χώρας.
 
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ανέφερε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ως η μόνη αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, που μπορεί να απειλεί και την κοινωνική συνοχή. Κάλεσε δε, τους Έλληνες να αποδεχτούν μια «ρεαλιστική προσέγγιση», να μην παγιδευτούν στην «τυφλή τιμωρία», να «οπλιστούν» με ψυχραιμία και να ψηφίσουν για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.
 
Νωρίτερα, ο προεδρεύων της συνεδρίασης, γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, τόνισε ότι το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί «αρχή μιας μάχης που θα δώσουμε για την παράταξή μας και μέσα από αυτή και για την κοινωνία» και πως η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι το μήνυμα έναρξης αυτού του αγώνα.