Μία εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή επιφανών επιχειρηματιών, συγγενών τοπικών πολιτικών παραγόντων και «ανθρώπων της νύχτας» φέρεται να εξάρθρωσε η αστυνομία στην Καλαμάτα την Τρίτη, με τη δικογραφία σε βάρος τους να αφορά, μεταξύ άλλων και εκτός του παραπάνω κακουργήματος, τα αδικήματα της εκβίασης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της επικίνδυνης σωματική βλάβης, των ναρκωτικών, των όπλων, καθώς και περί συμπληρωμάτων διατροφής και καταπολέμησης του ντόπινγκ. Κομβικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος καταδικασθέντα για την κλοπή εκατομμυρίων ευρώ από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας στην Καλαμάτα.

Ads

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες, ηλικίας από 25 έως 52 ετών, δέκα Έλληνες και ένας Σέρβος, κατηγορούνται για εκβιασμούς, σωματικές βλάβες, ναρκωτικά, αναβολικά και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

Η δράση τους είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, σε περιοχή της Καλαμάτας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

 Σε ρόλο αρχηγού της οργάνωσης φέρεται να βρίσκεται καταδικασθείς για μία πολύκροτη υπόθεση κλοπής του θησαυροφυλακίου του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Καλαμάτα το 2004, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή, χωρίς ποτέ να αποδεχτεί την κατηγορία, ενώ μέχρι σήμερα δεν αποκαλύφθηκε που βρίσκονται τα 4,7 από τα 5,9 εκατ. ευρώ.

Ads

Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησης τους.

Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον ξυλοδαρμό από δυο άτομα που συνελήφθησαν στην Αθήνα, του αδελφού ενός ατόμου, που κατέχει δημόσιο αξίωμα.

Επίσης, τρία μέλη της σπείρας κατηγορούνται πως από τις αρχές του 2020 δραστηριοποιούνταν και στην προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων μέσων και συγκεκριμένα αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε οικίες, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κ.λ.π.), φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, ένα πιστόλι, άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων, αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών, πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τη διερευνώμενη υπόθεση, μία μηχανή καταμέτρησης κερμάτων, μία μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που διακινούνται από τα Μέσα της Μεσσηνίας, μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται συγγενείς αλλά και κορυφαία τοπικά πολιτικά στελέχη «γαλάζιων αποχρώσεων».