Παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύεται και θα διασφαλίζεται η κατάθεση κακοποιημένων παιδιών στις Αρχές είναι εντελώς καινούργιο και εκσυγχρονισμένο (Nόμος 4478/2017), μέσω των «Σπιτιών του Παιδιού», το υπουργείο Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν το αξιοποιεί – στο φόντο και της υπόθεσης Λιγνάδη – αλλά αναθέτει σε άσχετο φορέα την δημιουργία… νέου θεσμικού πλαισίου, με το αζημίωτο, αφού για τον σκοπό αυτό θα δοθούν 100.000 ευρώ. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει όταν αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για τα κτίρια στα οποία θα έπρεπε να στεγάζονται οι εν λόγω δομές, δίχως όμως αυτές να λειτουργούν.

Ads

Έτσι, στις 26 Οκτωβρίου του 2020 , το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης – η οποία είναι ΑΕ, άρα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια – διότι, όπως αναφέρεται σχετικά στη σύμβαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης «έχοντας διαπιστώσει αδυναμίες και ανεπάρκειες στο υφιστάμενο πλαίσιο (σσ για τις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων και για τα Σπίτια του Παιδιού) προωθεί τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων δομών, σύμφωνα με τις μεθόδους και τα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών».

Για τον παραπάνω σκοπό συγκροτήθηκε στις 17 Ιουλίου επιτροπή για την εισήγηση των θεσμικών αλλαγών που κρίνονται απαραίτητες για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων. Η Επιτροπή αυτή φέρεται να ολοκλήρωσε τις εργασίες της και υπέβαλε έκθεση στον Υπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις. Ετσι αποφασίστηκε η συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι αντικείμενό της «αποτελεί η συλλογή και έρευνα του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις ΕΠΑ και τα Σπίτια του Παιδιού και τη διατύπωση σχεδίου νόμου και αιτιολογικής έκθεσης για την αναδιάρθωση των δύο αυτών θεσμών».

Ads

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, νόμος υπάρχει ήδη από το 2017. Επιπλέον, η ΕΕΤΑΑ διαχειρίζεται και υλοποιεί προγράμματα και έργα που αφορούν τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια, που είναι και οι βασικοί της μέτοχοι. Είναι μάλλον δύκολο να βρει κανείς αντιστοιχεία του αντικειμένου της εν λόγω ΑΕ, με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο οποίο ενεπλάκη.

Αν και η σχετική διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 δεν υπάρχουν νεότερα για την «τύχη» του νέου νομοσχεδίου.

Τα 100.000 ευρώ θα δοθούν, όπως αναφέρει η σύμβαση, από ιδίους πόρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα μάλιστα με όσα υπογράφηκαν, η Ε.Ε.Τ.Α.Α πρέπει να έχει ήδη εισπράξει το 40% του συνολικού ποσού, 40.000 ευρώ δηλαδή, για τις υπηρεσίες της με την υπογραφή της σύμβασης.

Ακόμη μία αξιοσημείωτη πλευρά της ιστορίας είναι, ότι στις 5 Ιουνίου του 2020 το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκρότησε ακόμη μία επιτροπή, η οποία θα εισηγούνταν τις θεσμικές αλλαγές για την αναβάθμιση των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων.

Σε αυτήν την επιτροπή ήταν μέλος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδων Σπυρίδων, ο οποίος, πέντε μήνες αργότερα, υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση εκ μέρους… της ΕΕΤΑΑ. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η Βασιλική Γιαβή, η οποία υέγραψε τη σύμβαση εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός, ότι ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 είχε ανατεθεί η εν λόγω αρμοδιότητα στην ΕΕΤΑΑ, τον Ιανουάριο του 2121, στον Οργανισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται, ότι τόσο οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής, όσο και τα Αυτοτελή Γραφεία “Σπίτι του Παιδιού” εντάσσονται, ως Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών και ειδικότερα στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, σε νέο Τμήμα με την ονομασία “Τμήμα Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της Δικαιοσύνης” (Βλ. άρθρο 15, σελ. 68 – 70 και άρθρο 27 σελ. 58). Αν, όμως, είναι έτσι, τότε πού «κολλάει» η παραπάνω «εργολαβία»;

Το θέμα έφερε στη Βουλή από τον περασμένο Οκτώβριο με Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, με θέμα, «Κυβερνητική  αδιαφορία  για  τη  λειτουργία  των Σπιτιών του Παιδιού». Την απάντηση του υπουργού μπορείτε να την διαβάσετε στο τέλος.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα κακοποιημένα παιδιά εξακολουθούν να μοιράζονται τα τραύματά τους στα ακατάλληλα περιβάλλοντα των αστυνομικών τμημάτων και σε ανεκπαίδευτους ανθρώπους.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΕΤΑΑ:

Η συγκρότηση της Επιτροπής:

Ο Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή: