Η κακοκαιρία έχει σαρώσει μεγάλο μέρος της χώρας οδηγώντας πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας να κάνουν αίτημα για να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη.

Ads

«Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 νωρίς το πρωί θα αποστείλω στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα αιτήματα που μου έχουν ήδη κατατεθεί και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, αλλά και αύριο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής αιτήματα κήρυξης των δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν κατατεθεί από τους Καστοριάς, Εορδαίας, Άργος Ορεστικού και Αμυνταίου.

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

Με μεγάλη ραγδαιότητα που έφτασε μέχρι και τα 100 χιλιοστά την ώρα, έπεφτε η βροχή στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας σωρεία προβλημάτων.

Ads

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης.

 Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή των Βασιλικών και της Σουρωτής, καθώς και στη Θέρμη  όπου υπερχείλισε το ρέμα και πλημμύρισαν σπίτια.

Τα προβλήματα στην περιοχή των Βασιλικών προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε ορισμένα σπίτια, σε δρόμους εντός του οικισμού, καθώς και σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή όπου πλημμύρισαν μερικά σπίτια.

Στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά υπερχείλισε το ρέμα Ξηροποτάμου. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ότι βρήκαν στο δρόμο τους.

Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας σε ανάρτησή του κάνει λόγο για ακραίο φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής έπεσε στο Επταπύργιο, με 85 mm βροχής, την ώρα που κατά μέσο όρο όλο τον Ιούνιο πέφτουν 30 mm στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης, οι σταθμοί κατέγραψαν 63,5 mm, ενώ στην Καλαμαριά, 61 mm.

Προβλήματα σημειώνονται επίσης σε σημεία του οδικού δικτύου του νομού Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο με τον άνδρα μέσα στον αυτοκίνητο που το σκέπασε ο χείμαρρος του νερού και τον παρέσυρε.

Καστοριά

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημίες σε όλο το εύρος του δήμου Καστοριάς, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες και, πλέον, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, όπου – μεταξύ άλλων – σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή

Σημειώνεται ότι η νέα πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει πως οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

-Την Κυριακή (18-06-2023),

α)τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
β)τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
γ)μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
δ)κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.