Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής ενώ και σε όλη την Ελλάδα η κακοκαιρία Κάρμελ έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Ads

Ισχυρό αλλά σύντομο θα είναι το πέρασμα της πολικής αέριας μάζας, που ήρθε από τη Βόρεια Ευρώπη και προκαλεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές σε αρκετές περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Κάρμελ: Χιονοπτώσεις, καταιγίδες, και έντονο κρύο το Σαββατοκύριακο [Βίντεο]

Συγκεκριμένα στην Αττική, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Ads

Χιονοπτώσεις στην Πελοπόννησο

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου έχει προκαλέσει η συνεχής χιονόπτωση. Στην Αρκαδία, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία από το 20ό έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου – Κοσμά. Επίσης από το 25ο έως το 42ο χιλιόμετρο της οδού Λεωνιδίου-Πελετών-Μαρίου.

Στην Κορινθία στη επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρα-Καδτάνης (από το 16ο χιλιόμετρο) και από το 4ο έως το 14ο χιλιόμετρο στην οδό Γκουρας-Γρεβενίου. Στη Μεσσηνία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, από το 32ο έως το 42ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης, μέσω Ταΰγέτου.

Φθιώτιδα: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Μετά το μεσημέρι άρχισαν να υποχωρούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα από τις χιονοπτώσεις, έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Καρπενήσι.

Τα χιόνια τη νύχτα έφτασαν 3 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λαμίας και έπεσαν τόνοι αλάτι για να νικήσουν τον παγετό και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο πρωινός χιονιάς έντυσε στα λευκά πολλά χωριά της περιοχής της Υπάτης, της Παύλιανης και της Δυτικής Φθιώτιδας χωρίς όμως ουσιαστικά προβλήματα.

Εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν αλάτι ώστε να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία η οποία το πρωί χρειάζονταν τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. Ωστόσο τα μηχανήματα παραμένουν σε επιφυλακή ιδιαίτερα σε χωριά της Ευρυτανίας αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας παρά την ύφεση των καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας συνολικά 8 σημεία θεωρούνται κρίσιμα ακόμη καθώς χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Εύβοια:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπόνων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοκκινομηλιάς – Παππάδων, του Δήμου Ιστιαίας -Αιδηψού.

Βοιωτία:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 1η χ/θ έως την 16η χ/θ, καθώς και από τη Διασταύρωση Σκαμνού (14η χ/θ Επαρχιακής Οδού Αράχοβας – Επταλόφου) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου – Αναλήψεως.

Ευρυτανία:

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ (θέση Βράχος) μέχρι τα όρια με Νομό Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι).
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).

Στα λευκά η ορεινή Μαγνησία, θυελλώδεις άνεμοι

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας στην ορεινή Μαγνησία και στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι οι χιονοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι δυνατές ριπές ανέμου.

Στα λευκά έχει ντυθεί ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας, ενώ βροχές και καταιγίδες πλήττουν τα πεδινά και τα παραθαλάσσια μέρη του νομού.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες, η χιονόπτωση είναι έντονη αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας, αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις. Στο ανατολικό Πήλιο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη, «πνέουν ισχυροί άνεμοι από το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και η χιονόπτωση συνεχίζεται».

Όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αλλά «έχουμε σε ετοιμότητα εφ’ όσον χρειαστεί στη συνέχεια δεκάδες αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες».

Στα νησιά των Σποράδων το πρόβλημα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και γι’ αυτό δεν εκτελέστηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από το λιμάνι του Βόλου.