Έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, χτυπούν από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, κυρίως τη δυτική Ελλάδα και την Εύβοια. Ιδιαίτερα προβληματα και σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές, όπως σε Εύβοια, Ρίο, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ήπειρο και Ηλεία.

Ads

Ποταμοί έχουν υπερχειλίσει ή βρίσκονται στα όριά τους, οικισμοί και κτίρια έχουν πλημμυρίσει, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στο οδικό δίκτυο αλλά και στην ηλεκτροδότηση. Πολλοί ήταν και οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας, με τη πυροσβεστική να έχει δεχθεί πολλές κλήσεις απεγκλωβισμούς, κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Συνεχή είναι τα μηνύματα από το 112 που προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές και καλούν  τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν σε ασφαλή σημεία. 

Διαβάστε επίσης: Ήπειρος: Γέφυρα κόπηκε στα δύο και κατέρρευσε από την κακοκαιρία [Φωτογραφίες]

Αχαΐα

Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται σε όλη τη Δυτική Αχαΐα. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέικα και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Ads

Σύμφωνα με το pelop.gr, δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από τις Αλυκές, όπως επίσης και ένα ζευγάρι από τα Αγιοβλασίτικα, καθώς τα σπίτια του είχαν πλημμυρίσει. Οι απεγκλωβισμένοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Πρόβλημα υπάρχει και στην Πίσω Συκιά Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαβιούν πολλοί Ρομά, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ι.Μ. Αγίας Μαρίτσας.

Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Κατολισθήσεις έγιναν σε Πόρτες, Μιχόι, Αχαϊκό, Λουσικά, Φλόκα, Σανταμέρι, Χαραυγή και Χαϊκάλι. Μεγάλη είναι η καταστροφή στα Ζησημέικα όπου ο δρόμος έχει «κοπεί» με μεγάλο όγκο νερού να κατεβαίνει από την Άρλα και τα καμμένα και να βυθίζει την περιοχή.

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στο Ρίο όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο. Η παραλλιακή είναι κλειστή, καθώς η στάθμη του νερού είναι αρκετά υψηλή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί αυτοκίνητο. Η Ακτή Δυμαίων είναι με δυσκολία προσπελάσιμη με το οδόστρωμα να έχει μετατραπεί σε λίμνη. Προβλήματα και στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου με την τροχαία να παρακολουθεί την κίνηση των οχημάτων και να είναι έτοιμη να διακόψει την κυκλοφορία σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί πτώσεις δένδρων και βράχων.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ανακοίνωσε ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών και ραγδαίων βροχοπτώσεων, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας κάλεσε τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τους δρόμους: Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός, Αράξου στο ύψος της Βλαχέραινας, Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι, Ριόλος – Λάππα, Άρλα – Ζησιμέικα, Λάππα – Άραξος, Λουσικά – Άνω Αχαΐα, Καγκάδι – Ριόλος

Σύμφωνα με το tempo24.news, ανησυχία υπάρχει στην Κλειτορία από την υπερχείλιση του ποταμού Κλείτορα, καθώς και για το «φούσκωμα» του Αροάνιου και του Λάδωνα ποταμού. Ήδη έχουν προκληθεί ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Κέρκυρα

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές στο κέντρο της Κέρκυρας, λόγω βλάβης σε καλώδιο. Πολλές περιοχές του κεντρικού Δήμου βρίσκονται χωρίς ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν προκληθεί λόγω των ισχυρότατων ανέμων και έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εύβοια

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, οι οποίοι φτάνουν στα 9 μποφόρ έχουν φτάσει τα κύματα της θάλασσας στις αυλές των σπιτιών και τα καταστήματα στα Νέα Στύρα. Οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε τον παραλιακό δρόμο, ο οποίος έχει γεμίσει από πέτρες και άλλα φερτά υλικά που ξέβρασε η θάλασσα. 

Ήπειρος

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.  Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί. 

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.  Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών. 

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.   

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του. Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού.

Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Καρδίτσα

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της. Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί «φουσκώνουν», χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία.

Τρίκαλα

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με μηχανήματα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα. 

Αιτωλοακαρνανία

Σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Ο χείμαρρος της Βαριάς είναι στα όρια και η κυκλοφορία έχει κοπεί στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ναυπάκτου.

Ξεχύλισαν και οι χείμαρροι στη Γαβρολίμνη και το Τρίκορφο Ναυπακτίας. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας. Το ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα ξεχύλισε, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένας τεράστιος χείμαρρος ο οποίος έχει μπει στις αυλές των σπιτιών.

Στον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Σκάλας (Ναυπάκτου-Λουτρών Στάχτης), στο ύψος του Γηπέδου Λυγιά, για λόγους ασφαλείας προχώρησαν οι αρχές. Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ υπήρξαν και απομακρύνσεις πολιτών από τις οικίες τους. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Συναγερμός σήμανε και στο Αγρίνιο. Με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Παπαναστασίου, «εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία». Σύμφωνα με το agriniopress.gr, η κακοκαιρία καταπόνησε το ήδη ετοιμόρροπο κτίριο των αποθηκών Ηλιού στην οδό Μεσολογγίου στο Αγρίνιο: το αποτέλεσμα ήταν ένα, τμήμα του κτιρίου να καταρρεύσει και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένο όχημα.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση έχουν δημιουργηθεί και στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων από τον κόμβο της Ιονίας Οδού στο Μεσολόγγι και προς το Ευηνοχώρι, με αποτέλεσμα η Τροχαία να έχει προβεί σε εκτροπή της κυκλοφορίας είτε προς την Ιόνια Οδό είτε σε αναστροφή.

Ηλεία

Έντονη βροχόπτωση και στην Ηλεία που προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με ilialive.gr, ο Ερύμανθος, οι παραπόταμοι του και τα γύρω ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ έχουν πλημμυρίσει γεωργικές εκτάσεις και δρόμοι στην περιοχή του Κάμπου. Με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται έντονη, προβλήματα εντοπίζονται σε Λεχαινά, Νεοχώρι Κυλλήνης αλλά και Βάρδα.