Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας «Eva» που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το διήμερο, ξεκινώντας ήδη από το βόρειο Ιόνιο.

Ads

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα οποία δημοσιεύει και ο Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, σήμερα έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

Ήδη στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους της Αττικής.

Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ads

Κατά το δεύτερο 12ωρο της Κυριακής τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, στα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο και Κατηγορίας 4 την Κυριακή.

Ειδικότερα στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Έκτακτη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία

Όπως τονίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου το απόγευμα του Σαββάτου, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων πιθανόν να χρειαστεί να αποσταλλούν μηνύματα 112 στους κατοίκους και άλλων περιοχών.

Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε δεν έχουν παρατηρηθεί πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο συνέστησε προσοχή στους κατοίκους της χώρας και ιδιαίτερα εκείνων των περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα συνέστησε να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες
και να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χειμάρρους. Αναλογα με την εξέλιξη των φαινομέων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, σημείωσε ενώ πρόσθεσε πως όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή.

Υδροστρόβιλοι

Ήδη βροχοπτώσεις σημειώνονται σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, ενώ έχει εκδοθεί απαγορευση απόπλου για τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή.

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης και συγκεκριμένα στη σελίδα του Forecast Weather Greece όπου φαίνεται ο σχηματισμός υδροστρόβιλου στην Ηγουμενίτσα.

Από τον υδροστρόβιλο δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί πάντως, κυρίως η Δυτική Ελλάδα. Ήδη ενας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος εμφανίστηκε και στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου σήμερα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, χωρίς επίσης να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Η κατάσταση του καιρού στην Καλαμάτα και ολόκληρη την Μεσσηνία έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ώρες ενώ έχουν ενισχυθεί και οι νότιοι άνεμοι. Ήδη από χθες το βράδυ και οι κάτοικοι του νομού έχουν λάβει προειδοποίηση από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα με την οποία καλούνται να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ