Έκπληκτος όσο ποτέ από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Elias και για τα οποία προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι, εμφανίστηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Ads

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του Βόλου, όπου πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους και οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι λόγω του μεγάλου όγκου νερού.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Μπέο, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια «απέραντη λίμνη» με πάνω από το 70% να έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Ερωτηθείς για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή, παρέπεμψε και εκείνος στην κλιματική κρίση, αποποιώντας την οποιαδήποτε ανθρώπινη και θεσμική ευθύνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το τι έζησε ο Βόλος το βράδυ της Τετάρτης (27/9) είπε ότι «κινδύνευσαν ζωές» και πως «κόσμος απεγκλωβίστηκε». «Έμεινε και το δικό μου αυτοκίνητο, παραλίγο να με παρασύρει το ρεύμα, ήρθε φορτωτής και με πήρε», δήλωσε.

Ads

«Μου λένε “δήμαρχε όσο και να σε εκτιμάμε πόσο να δουλέψουμε”. 20 ημέρες δουλεύουν διπλοβάρδιες οι χειριστές των βαρέων μηχανημάτων. Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπη. Πού το είχε αυτό κρυμμένο ο Θεός τόσα χρόνια;» συνέχισε ο Αχιλλέας Μπέος.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση είπε ότι «το 70% με 80% του Βόλου δεν έχει ρεύμα ενώ πάλι δημιουργήθηκε πρόβλημα με το νερό» είπε. «Καταστροφή, τι να σας πω… Λίμνη έγινε ο Βόλος. Σας έδωσα μια εικόνα, αν θέλετε να βρείτε κάποιον που φταίει, φταίει ο Μπέος, τι να σας πω» απάντησε στις επικρίσεις για τα ελλιπή μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Βόλο.

«Πολύ άσχημη η κατάσταση ενώ είχαμε αρχίσει να βρισκόμαστε στα πόδια μας μετά από 21 ημέρες, ήρθε μια καταστροφή χειρότερη από την προηγούμενη. Πρωτοφανές αυτό το πράγμα» κατέληξε ο δήμαρχος Βόλου.

 

Φερτά υλικά έχουν φράξει το οδικό δίκτυο του Βόλου

«Τα φαινόμενα στον Βόλο παρουσιάζουν μια εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όμως χθες από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, εκδηλωθήκαν έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία και κυρίως στην Μαγνησία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά, πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές», δήλωσε στο Mega o εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Το φαινόμενο ήταν ισχυρό και απότομο και τις ώρες που εκδηλώθηκε, αρκετός κόσμος ήταν στον δρόμο. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, ενισχυμένες με την παρουσία ομάδων για τη διάσωσή από ορμητικά νερά της 2ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, και ερπυστριοφόρα οχήματα, παρείχαν βοήθεια σε 153 συμπολίτες μας και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία, κυρίως στις περιοχές, Αλυκές, Αγριά και νέα Ιωνία Βόλου», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στον Βόλο κυρίως γιατί φερτά υλικά έχουν φράξει το οδικό δίκτυο στην πόλη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η προσπέλαση σε κάποια σημεία είναι δύσκολη. Δεν έχει έρθει μήνυμα για άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, να παρακολουθούν οι κάτοικοι τις ενημερώσεις. Στην Μακρινίτσα, όπως και στον Βόλο, πήραμε κλήσεις και δε χρειάστηκε να κάνουμε μεταφορές ατόμων, ο κόσμος τρόμαξε από το έντονο φαινόμενο. Υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο προς τη Μακρινίτσα. Στην Εθνική Οδό δεν έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.