Σαρώνει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας η κακοκαιρία Elias με πολύ σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, δημιουργώντας «τσουνάμι» προβλημάτων στις ήδη «πληγωμένες» από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.

Ads

Σε ακόμη τεράστια δοκιμασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποβάλλεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες η Μαγνησία και κυρίως ο Βόλος με το κέντρο της πόλης να μοιάζει με απέραντη λίμνη λάσπης.

 

«Μπαράζ» εκκενώσεων και πλημμύρισμένοι δρόμοι στον Βόλο

 

Ads

Παράλληλα, υπάρει μπαράζ εκκενώσεων, με το τελευταίο μήνυμα του 112 να αφορά 9 οικισμούς, ειδικότερα τους Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός.

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχουν εγκλωβισμένοι στον Κραυσίδωνα, ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος που ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους σε καταστήματα αλλά και στην περιοχή Αλυκές.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ ο Βόλος βυθίστηκε στο σκοτάδι, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο taxydromos.gr.

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν στους κατοίκους: «με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην περιοχή από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.

Μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα ‘Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο .

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι Πέμπτη και Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών  προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

 

 

«Πνίγηκε» ξανά το Πήλιο

Σαρωτικό είναι το πέρασμα και της κακοκαιρίας Elias και στο Πήλιο. Συγκεκριμένα, οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι κυριολεκτικά χαοτικές, καθώς το χωριό Μηλίνα έχει «πνιγεί» στα λασπόνερα, όπως φαίνεται και σε βίντεο από την περιοχή.

Ήδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας – Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα ‘Ασπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

 

 

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

 

Απαγορεύεται η κυκλοφορία και οχημάτων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

Εξαιρούνται:

(α) τα οχήματα οδικής βοήθειας.
(β) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

 

Φόβος για υπερχείλιση του Κραυσίδωνα

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το MEGA, οι κάτοικοι στη Μαγνησία με σακιά από άμμο και τσιμεντόλιθους οχυρώνουν τα σπίτια τους. H έντονη βροχόπτωση έχει αρχίσει στον Βόλο από το πρωί της Τετάρτης (27/09). Στο ρέμα του Κραυσίδωνα που διαπερνά το κέντρο της πόλης και είχε υπερχειλίσει πριν από 3 εβδομάδες, τόνοι φερτών υλικών μπάζα και πέτρες δεν έχουν μαζευτεί και εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Στο όριο ο Σπερχειός – Ενισχύουν αναχώματα

 

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού από την κακοκαιρία Elias, με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

 

 

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

 

Λάρισα: Έσπασε φράγμα και απειλεί χωριά

 

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο Λάρισας, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

 

 

Αργά το βράδυ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων, ενώ με διαφορά λίγων λεπτών το μήνυμα για εκκένωση ήχησε και στους κατοίκους του οικισμού Κάμπου με την οδηγία για ασφαλή απομάκρυνση προς Λάρισα.

 

Νωρίτερα, υπήρξαν προληπτικές εκκενώσεις οικισμών και στο Μεγάλο Ευύδριο, Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, Πυργάκια, αλλά και στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας. Πριν λίγο μάλιστα μήνυμα από το 112 στάλθηκε και στους οικισμούς Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να απομακρυνθούν προς Νέο Μοναστήρι.

Παράλληλα, από το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι σε όλο το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας. Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

 

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

 

Εκκενώθηκε και ο Αμπελώνας στον Παλαμά Καρδίτσας

Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias βρίσκεται η Καρδίτσα και έτσι, την Τετάρτη (27/09), αποφασίστηκε η εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα προς την Ιτέα Καρδίτσας γι’ αυτό και εστάλη αντίστοιχο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, στους κατοίκους της περιοχής.

Eιδικότερα, το μήνυμα που εστάλη μέσω του 112, έγραφε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα του Δήμου Παλαμά, απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

«Σάρωσε» και τη Βόρεια Εύβοια η κακοκαιρία

Όλο και σκληρότερο γίνεται το «πρόσωπο» της κακοκαιρίας Elias για πολλές περιοχές της χώρας, καθώς από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) όταν και χτύπησε τη Βόρεια Εύβοια, συνεχίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις νέες πλημμύρες να εξαναγκάζουν τους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και κάτοικοι να εγκλωβιστούν. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στις Ροβιές, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι κάτοικοι στις Ροβιές μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Πέμπτη (28/9)

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 , σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

 

Η αναλυτική πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αττική
Καιρός: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες. Εκ νέου τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως κεντρική και βόρεια). Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.