Η πιο επικίνδυνη μέρα αναμένεται η Τετάρτη σε ό,τι αφορά στην επέλαση της κακοκαιρίας Elias, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ads

Η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα και μέχρι και αυτή την ώρα έχει πέσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού η οποία έχει δημιουργήσει μια σωρεία προβλημάτων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σημειώθηκαν καθιζήσεις σε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί περιοχές. Ένας χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, έχοντας μετατρέψει τη θάλασσα σε λασπώδη περιοχή.

Ads

Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στις Ροβιές και στο Μετόχι όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια.

Ειδικότερα, στις Ροβιές σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, Θοδωρή Κέρη, «το χωριό έχει καταστραφεί στο 70%». Ο ίδιος μιλώντας στην Καθημερινή, σημείωσε ότι «από τις 4 το πρωί βρέχει ακατάπαυστα, τα ποτάμια μια ξεχειλίζουν, μια κατεβαίνει λίγο η στάθμη τους. Έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι, έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, έχουν γίνει καταστροφές».

Ακόμα σε εκείνους τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα εξαιτίας δέντρων που έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα όπως δείχνουν θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.

 

https://youtu.be/GnY5LlqKBks?si=8HWxAnAIIZjcUm3w

 

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται στο μήνυμα του 112.

 

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

 

https://youtu.be/bYSD_RoF4TQ?si=6znsgLSdQ8HW9vYN

Κίνδυνος υπερχείλισης τεσσάρων ποταμών

Συναγερμός έχει σημάνει, σύμφωνα με το evima.gr για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

https://youtu.be/nhP_dm5LHMM?si=16CpHEaFAIkLF2oR

Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να κοπούν στα δύο.

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής»

Κάτοικος της περιοχής του Μαντουδίου, μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει.

Πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι. Μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες», είπε.

Την ίδια ώρα κεντρικοί δρόμοι στους οικισμούς του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Εύβοια, έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο έλαβαν μήνυμα από το 112 μόλις λίγο μετά τις 10 το πρωί.

«Ξημέρωσε μία πολύ άσχημη μέρα στο δήμο μας. Μέχρι τις 6 το πρωί είχαν πέσει 150 χιλιοστά βροχής. Το δυτικό τμήμα του δήμου, η Λίμνη και οι Ροβιές, έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο ίδιος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος κάλεσε τους δημότες να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις σημειώνοντας ότι «μιλάμε για πολύ νερό. Ένας χείμαρρος είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει έτσι δεν ξέρουμε τι θα προκύψει και στους άλλους. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».