Ξεκίνησε την επέλαση της η κακοκαιρία Elias «χτυπώντας» ήδη περιοχές, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται πόλεις και χωριά κυρίως της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Ads

Ήδη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Κλειτορία Καλαβρύτων, η οποία προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και σε καλλιέργειες, ενώ με ιδιαίτερη δυσκολία πραγματοποιείται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, καθώς κατολίσθηση σημειώθηκε στο 162ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του Οδοντωτού καθώς σημειώθηκε, επίσης, κατολίσθηση.

Αγωνία στη Θεσσαλία

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλία στις πληγείσες, από την κακοκαιρία Daniel, περιοχές καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκονται Θεσσαλία και Στερεά, με τους κατοίκους και τις Αρχές να θωρακίζουν πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Ads

«Αυτή την στιγμή εκτός από τις δυνάμεις του στρατού και της ΕΛΑΣ, υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 650 άτομα από το Πυροσβεστικό Προσωπικό, 140 οχήματα της Πυροσβεστικής, βάρκες από την 3η, 4η , 7η κι 8η ΕΜΑΚ δυνάμεις από την 1η και την 2η ΕΜΟΔΕ καθώς και 3 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής συν τα 4 του στρατού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Λάρισα για την νέα κακοκαιρία.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο, αναμένοντας το καλύτερο. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ήδη στην όλη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, η Εύβοια, η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος είναι ήδη σε μερική γενική επιφυλακή γιατί τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο εδώ, απλά εδώ οι δυνάμεις είναι πιο ισχυρές γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι υποδομές της Θεσσαλίας ‘’έχουν τραυματιστεί” από το προηγούμενο φαινόμενο, οπότε εδώ το φοβόμαστε λίγο περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Μέτρα προστασίας στα χωριά που «βυθίστηκαν» από την κακοκαιρία Daniel

Οι κάτοικοι του Παλαμά τοποθετούν σακιά με άμμο στις πόρτες και στα παράθυρα σπιτιών και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας μετά την κακοκαιρία Daniel που «βύθισε» το χωριό.

Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου αναφέρει πως: «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο χωριό Βλοχός όπου ακόμη υπάρχουν στους δρόμους και στα σπίτια σπασμένα και αντικείμενα και υλικά που δεν είναι πλέον για χρήση.

Στο Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες, ενώ στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί.

Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Εύβοια

Οι κάτοικοι της πολύπαθης Εύβοιας για ακόμη μία φορά με αυτοσχέδιους τρόπους προσπαθούν να προφυλαχθούν.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι κάτοικοι στο Μετόχι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία, βάζοντας ξύλινες σανίδες στις εισόδους της πόρτας, σακιά με άμμο αλλά και μηχανές άντλησης υδάτων σε περίπτωση που το νερό φτάσει στα σπίτια τους.

Κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Σήμερα Δευτέρα (25-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Αύριο Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.