Το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας καθώς και τα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου πλήττονται από την κακοκαιρία «Daniel», η οποία συνοδεύεται από καταιγίδες και προβλήματα.

Ads

Όπως αναφέρει το meteo.gr, την έντονη κεραυνική δραστηριότητα η οποία συνοδεύει την προέλαση της κακοκαιρίας, κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο μέτρησε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς, έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Οι σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής:

Σύμφωνα με τον πίνακα που δίνει στη δημοσιότητα το meteo.gr, τα μεγαλύτερη ύψη βροχής, εκτός από τη Ζαγορά, εντοπίζονται σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Εύβοια.

Ads

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη επίσης σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel / Όχημα παρασύρθηκε από χείμαρρο – Ανέβηκε στην οροφή ο οδηγός [Βίντεο]

Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel / Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί στην Κέρκυρα – Διακοπή ρεύματος και προβλήματα με τις πτήσεις

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες

Την Τρίτη 5/9, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.