Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Μαγνησία λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel, ενώ αγνοούνται τρεις άνθρωποι.

Ads

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 2 άνθρωποι αγνοούνται στο νότιο Πήλιο ενώ ένα άτομο αγνοείται από το μεσημέρι της Τρίτης στον Βόλο, καθώς εντοπίστηκε λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ το ζευγάρι των Αυστριακών που αγνοείτο στην Ξινόβρυση.

Νωρίτερα, η παλιά πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε το απόγευμα της Τρίτης (5/9) στην παρόχθια ζώνη του Κραυσίδωνα, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, στον Βόλο.

Περίπου στις 8 το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αρχών και αποφασίστηκε να εκκενωθεί το Γηροκομείο Βόλου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή και να μεταφερθούν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Thenewspaper.gr.

Ads

Υπενθυμίζεται πως λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής στο Πήλιο.

Νέο μήνυμα από το 112 στη Μαγνησία – Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους Μαγνησίας υπενθυμίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η απογόρευση της κυκλοφορίας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

«Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας με εντολή της @hellenicpolice λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα από το 112.

 

Νωρίτερα, εσταλη και νέο μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα

 

Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο εικοσιτετράωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

 

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

 

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία

Σημειώνεται πως ήδη η Μαγνησία μετρά και έναν νεκρό λόγω της κακοκαιρίας.

Ο άνδρας καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Διαβάστε επίσης: Μαγνησία / Έκκληση για βοήθεια από εγκλωβισμένους στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Επιπλέον, αγνοείται ένας 42χρονος ο οποίος παρασύρθηκε από ρέμα στον Άγιο Γεώργιο.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel / Δυνάμεις της ΕΜΑΚ απεγκλωβίζουν εργαζόμενους με βάρκες στον Βόλο

Οι εικόνες καταστροφής είναι χαρακτηριστικές στη Μαγνησία με βίντεο και φωτογραφίες να δείχνουν αυτοκίνητα να παρασύρονται από χείμαρρους νερού, δρόμοι και έδαφος να υποχωρούν και καταστήματα και σπίτια να είναι γεμάτα λάσπες.

Όμοια εικόνα καταστροφής και στο Πήλιο όπου και καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση νερού με 645 τόνους ανά στρέμμα, σύμφωνα με το meteo.gr. Χαρακτηριστικό βίντεο για το μέγεθος της καταστροφής είναι βίντεο που δείχνει σπίτι στην Μηλίνα Πηλίου να έχει καταρρεύσει.

Σημειώνεται επίσης ότι πλημμύρες έγιναν στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ εκκενώνεται το νοσοκομείο Αργαλαστής στο Πήλιο.

Εύβοια / «Ποτάμια» οι δρόμοι – «Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας»

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που μετρά ήδη έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και πολλές υλικές καταστροφές έχει προκαλέσει πλημμύρες και στην Εύβοια.

Όπως αναφέρει το evima, τα πιο μεγάλα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην Κύμη και σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας, καθώς, όπως σημείωσαν κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. Αιτία οι δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποταμιά από την ορμή του νερού.

«Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, η Κύμη έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, επικρατεί ένα χάος από την ισχυρή κακοκαιρία», δήλωσε κάτοικος της Κύμης, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της.

Η κατάσταση είναι ίδια και στο Αλιβέρι, όπου και εκεί λόγω της έντασης του νερού οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό με αποτέλεσμα να σταματήσει η κίνηση. Το νερό κάλυψε τον δρόμο ενώ κλήθηκε η Πυροσβεστική για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των οδηγών.

Στη συνέχεια, ο δρόμος δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία, αφού συνεργεία της ΔΕΥΑΚΑ του δήμου Κύμης Αλιβερίου άνοιξαν τον δρόμο απομακρύνοντας τα νερά.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε το κέντρο του Αλιβερίου έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

https://youtube.com/shorts/vogbwFONYh0?si=iNMyrJtKHL3e8hYa

Ο καιρός την Τετάρτη

Έντονα αναμένονται τα φαινόμενα και την Τετάρτη από την κακοκαιρία Daniel σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αύριο Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr και www.hnms.gr).