Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, καθώς βίντεο και φωτογραφίες καταγράφουν εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Λάρισα όπου εστάλησαν μηνύματα 112 για πλημμυρικά φαινόμενα στη Φραρκαδόνα αλλά και για τον κίνδυνο υπερχείλισης του Πηνειού Ποταμού.

Ads

«Έσπασε το φράγμα στην Πηνειάδα. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα», δήλωσε λίγο μετά τις 22.30 ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, Βασίλης Κοσμάς. Είπε ακόμα ότι ανοίγουν σχολεία για να μείνει ο κόσμος το βράδυ και πρόσθεσε ότι το νερό έρχεται συνεχώς προς τα πάνω. «Η νύχτα θα είναι εφιαλτική στην Φαρκαδόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα έχω μπει 10 φορές σε 3 μέτρα νερό με την βάρκα για να βγάλω κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς το Κέντρο Υγείας έχει ρεύμα και επίσης ο κόσμος έχει μεταφερθεί στα πιο ψηλά σημεία του χωριού».

 

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους πολίτες -λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους- να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ακολούθησε νέο μήνυμα στις 22.57 για εκκένωση της Αλεξανδρινής Αγιάς προς Στόμιο.

 

 

Δραματική η κατάσταση στην Καρδίτσα

 

Ακόμη ένα άτομο εντοπίστηκε νεκρό σήμερα Πέμπτη (7/9) στο χωρίο Πετρωτό του Δομοκού ο οποίος αγνοείτο από την Τετάρτη και είχε κατευθυνθεί με τρακτέρ να πάει σε κτηνοτροφική μονάδα, ενώ δύο γυναίκες εντοπίστηκαν νεκρές στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Πρόκειται για δύο γυναίκες 78 και 85 ετών.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 6. Επιπλέον, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι υπάρχουν 6 αγνοούμενοι στο χωρίο Αγία Τριάδα της Καρδίτσας.

Επίσης, ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών. Συγκλονιστικές εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων.

 

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά, έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Έχουν απεγκλωβιστεί με ελικόπτερα κάποιοι κάτοικοι.

Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και Στρατός επιχειρούν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά. Διασώσεις γίνονται με λέμβους και εναέρια μέσα.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Κόρδα, Μαραθέα και Αγία Τριάδα Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους.

Βόλος: Με πρόγραμμα θα γίνεται η υδροδότηση – Εικόνες καταστροφής μετά το χτύπημα της κακοκαιρία

Άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στην πόλη του Βόλου, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από το δημαρχείο της πόλης προκειμένου να προμηθευτούν μία εξάδα εμφιαλωμένο νερό. Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι μετά τις 18.00 αναμένεται να υδροδοτηθεί η πόλη από γεωτρήσεις, δηλαδή όχι με πόσιμο νερό, και με την παροχή να δίνεται για τρεις ώρες την ημέρα. Οι ώρες αυτές θα αλλάζουν καθημερινά και οι κάτοικοι θα ενημερώνονται σχετικά.

Ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, βρέθηκε έξω από το δημαρχείο, όπου γίνεται η διανομή του νερού, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει ασφαλή εκτίμηση για τον χρόνο αποκατάστασης της υδροδότησης. «Θα δοθεί νερό στις 6:30 το απόγευμα στις περιοχές από Γ. Δήμου και κάτω, από Άναυρο μέχρι Κραυσίδωνα. Αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν φτάνει. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 μμ τη νύχτα θα κόβεται. Γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό», ανέφερε.

Η επόμενη ημέρα βρήκε τον Βόλο να βιώνει όλη την καταστροφή με σπίτια, καλλιέργειες και δρόμου να είναι διαλυμένα.

 

Επιπλέον, κατέρρευσε, το πρωί της Πέμπτης (7/9), και η μεγάλη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στην περιοχή του Αλμυρού. Πρόκειται για μία ακόμη γέφυρα στη Μαγνησία που δεν άντεξε στην πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από την Οθρυ.

Η γέφυρα που βρίσκεται στον Αλμυρό και συνέδεε τον Αλμυρό με τον Πλάτανο, αποτελούσε μέρος του δρόμου Αλμυρού-Σούρπης και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

 

 

 

Πλημμυρισμένα και τα Τρίκαλα

Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς πλημμυρισμένη είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας και εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας.

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν ανέβει στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα.  Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών. Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Πεινιάδα Τρικάλων.

 

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Κανάβια και Σταυρός Ελάτης προκειμένου να απομακρυνθούν λόγω επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κανάβια και Σταυρός Ελάτης απομακρυνθείτε προς Τρίκαλα λόγω επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σκιάθος: Για δεύτερο 24ωρο απαγόρευση κυκλοφορίας

Στη Σκιάθο με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου που έχει πληγεί από την θεομηνία και έχει καταστραφεί μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού.

Με οχηματαγωγά από τον Βόλο στέλνονται ήδη στο νησί ενισχύσεις με μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ στο νησί παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες και δεν μπορούν να αποχωρήσουν, αφού -λόγω των προβλημάτων- έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου και οι ταξιδιώτες περιμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε στις αίθουσες του αεροδρομίου, όπου πολλοί από αυτούς -πάνω από 500- διανυκτέρευσαν εκεί.