Μια εντελώς διαφορετική άποψη σχετικά με την ποσότητα της βροχής που έπεσε στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Bora, εξέφρασε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, συγκριτικά με τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Ads

Με ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς ουσιαστικά «αδειάζει» τον κ. Λέκκα, γράφοντας μεταξύ άλλων:

«Ορισμένοι “μετεωρολογικοί” κύκλοι τράβηξαν το θέμα περισσότερο και έκαναν το λάθος να συγκρίνουν τα 3ημερα ύψη βροχής στη χώρα μας με τα αντίστοιχα της #Valencia στην Ισπανία ,τα οποία μόνο σε μια μέρα έφτασαν τα 771.8mm βροχής».

«Πέραν αυτού, αγνοήθηκε το γεγονός ότι στις αιφνίδιες πλημμύρες (flash floods) σημαντικότατος παράγοντας είναι η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων , όπου δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις βροχοπτώσεις στην Ισπανία, καθώς εκεί σε μια (1) ώρα σημειώθηκαν 184.6 mm και σε μόλις ένα δεκάλεπτο (10min) τα 42 mm βροχής με βάσει τα επίσημα δεδομένα της @AEMET_Esp», προσθέτει μεταξύ άλλων, ενώ νωρίτερα επεσήμανε τα εξής:

Ads

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας επιβεβαιώθηκε κατά κάποιο τρόπο η Ελληνική παροιμία, που θέλει να μας “διδάξει”, ότι η φύση πολλές φορές – έστω και με βίαιο τρόπο – προσπαθεί να φέρει μια ισορροπία στο υδάτινο δυναμικό. Αυτό μας μεταφέρει εύστοχα και η εικόνα των σταθμών του @meteogr για τα συνολικά ύψη που σημειώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο.

Ο ίδιος, σε σχετική του ανάρτηση την Κυριακή ανέφερε τα εξής:

«ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ανάλογη κακοκαιρία στη Ρόδο σημειώθηκε στις 5-11-1988 όπου κατεγράφησαν 178mm βροχής , ενώ η μέγιστη καταγραφή 24ωρου υετού στις 30-11-2024 ήταν 174mm ( μετρησηΕΑΑ).

Οι κακοκαιρίες μπορούν να συγκριθούν, μόνο όταν αφορούν τον ίδιο τόπο και εποχή. Η σύγκριση με την περίπτωση της Valencia κρίνεται μόνο επικοινωνιακά “δόκιμη”,καθώς επικρατούσαν τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές της Ρόδου. Η επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία του Ισπανικού κράτους η @AEMET_Esp μας ενημέρωσε για ημερήσια βροχόπτωση 771mm στις 29 Οκτωβρίου 2024, ενώ τότε σε μία μόλις ώρα έπεσαν 184.6 mm βροχής».

Κακοκαιρία Bora: Τι είχε υποστηρίξει ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είχε υποστηρίξει πρόσφατα στην ΕΡΤ πως η βροχόπτωση που έφερε η κακοκαιρία Bora ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά.

«Σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά την βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400 χιλιοστά. Είναι το 75% περίπου, ωστόσο δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια. Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα. Η τρωτότητα αφορά τις κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60-70 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε άλλο σημείο είπε πως «πέρα από τη μεγάλη βροχόπτωση, εκείνο το οποίο δημιουργεί τις πλημμύρες είναι το υδρογραφικό δίκτυο, που είναι ανεπαρκές γιατί έχει γίνει αστικοποίηση και ορισμένοι κλάδοι έχουν εκλείψει πια, δεν υπάρχουν. Και βεβαίως στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού.».

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί. Κοιτάξτε, η φύση πρέπει να λειτουργήσει σαν φύση, δεν μπορεί να ακυρώνεται. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες παρεμβάσεις, κατάφωρες ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη του ποταμού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.