Για άλλη μία μέρα ο διεθνής Τύπος φιλοξενεί πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Ελλάδα. Μέσα στο πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς αποφυγή, την ίδια στιγμή που Βρετανός βουλευτής καλεί τους συμπατριώτες του να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ευρώ… Ο Τζορτζ Σόρος ξαναχτυπά και με συνέντευξή του ζητά την απομάκρυνση Ελλάδας και Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη.

Ads

Rainer Brüderle στην εφημερίδα Tagesspiegel

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel (σ.σ. “Ο Καθρέφτης της Ημέρας”), όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να μη θέσει η αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος τα στάνταρ για την παρούσα κρίση.
“Η περίπτωση της Ελλάδας δεν πρέπει να γίνει μια στάνταρντ περίπτωση που θα επαναλαμβάνεται. Και πρέπει να αποτρέψουμε το να εξυπηρετούνται – σχεδόν αυτομάτως – οι αδύναμες χώρες από τις ισχυρές και να τις βγάζουν από την κατάσταση ανάγκης τους. Αυτή είναι η αναγκαία θεμελιώδης αρχή για την ομοφωνία σε όλες τις ενέργειες βοήθειας που θα ακολουθήσουν.”

Αναφορικά με την ΕΚΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει εις το διηνεκές να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλημα της που είναι η σταθερότητα του νομίσματος.
Όσο για το πακέτο διάσωσης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου απαντά ότι η απόφαση θα ληφθεί στις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στα τέλη Αυγούστου και εκφράζει την επιδοκιμασία του για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης: “Με αυτό τον τρόπο οι αγορές λαμβάνουν επιτέλους το σήμα ότι υψηλότερες αποδόσεις ενέχουν και υψηλότερους κινδύνους”.

Ads

Παραινέσεις βουλευτή στους Βρετανούς τουρίστες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά Ευρώ. – Πιθανότητα αποχώρησης χωρών από την Ευρωζώνη βλέπει ο Observer

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mail on Sunday ο Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος John Redwood προτρέπει τους συμπατριώτες του να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατό από την κατοχή τους όσα ελληνικά Ευρώ διαθέτουν, μια και υποστηρίζει πως ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι αυξημένος.

Είναι απίθανο, αλλά μπορεί να συμβεί η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, οπότε τα ελληνικά ευρώ θα μετατραπούν αναγκαστικά σε δραχμές.
Εάν αποφασιστεί ότι και τα ευρώ που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα θα έχουν ανάλογη αξία και για τους κατόχους τους στο εξωτερικό, τότε τα ευρώ που έχουν φέρει μαζί τους οι Βρετανοί τουρίστες από την Ελλάδα θα έχουν μικρότερη αξία από εκείνη που είχαν όταν τα απέκτησαν, εξήγησε και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αυτή ασφαλέστερα θα είναι τα ευρώ που έχουν τυπωθεί στη Γερμανία.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Observer που πιθανολογεί πως κάποιες χώρες υπό το βάρος της κρίσης ίσως τελικά επιλέξουν την έξοδό τους από το κοινό νόμισμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ κάποιοι από τους λαούς ενδέχεται να απελπιστούν κάποια στιγμή τόσο, ώστε να αναζητήσουν το μέλλον τους εκτός ευρώ. Για διαφορετικούς, βεβαίως, λόγους…

Τζορτζ Σόρος στο Spiegel: “ΕΕ και Ευρώ θα επιβιώσουν αν…”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος υποστήριξε πως η κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος είναι τέτοια που δεν αφήνει ρεαλιστικά περιθώρια για άλλη λύση πέρα της ειρηνικής εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και την ΟΝΕ.

Ο Σόρος προτείνει δε, να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία. «Η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σόρος επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν οι χώρες- μέλη της Ευρωζώνης την εισαγωγή ευρωομολόγων. “Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες.”

Το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, αλλά ο Σόρος προτείνει η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους.

Ο Σόρος, ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας εις βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λέει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ.
«Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν» εξηγεί.