Ο χειμώνας έρχεται και «με τη βούλα» στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Ads

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για ένα «πολικό ποτάμι», έναν «πολικό αεροχείμαρρο», που αναμένεται να φέρει βαρυχειμωνιά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις, η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη και την Παρασκευή, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού στα κεντρικά και βόρεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, δεν αποκλείεται τα νησιά του Αιγαίου να «ντυθούν» στα λευκά.

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος γράφει στο Facebook:

«Μετά την πολική “μπάλα” που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει κι επίσημα στην καρδιά του Χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Ads

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!

Από Πέμπτη – Παρασκευή και στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι νησιά του Αιγαίου μας θα ντυθούν και πάλι στα λευκά αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις θα πέφτει ή και να στρώνεται το χιόνι. Στο τελευταίο μια αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει και στο νομό Αττικής όπου συγκεντρώνει υψηλές εώς πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά με τις λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.

ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα – μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος όπως για παράδειγμα πέρυσι.

Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν…..

Γύρω στην Τετάρτη – Πέμπτη εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και όλους!»

Σιβηρικό ψύχος «βλέπουν» και οι μετεωρολόγοι της Ιταλίας

Παράλληλα, παρόμοια πρόβλεψη κάνουν και οι μετεωρολόγοι της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο Meteoweb.eu και αναδημοσιεύει το Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει κύμα σιβηρικού ψύχους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών, που φαίνεται να καταλήγει έως την Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

image

Ο Φεβρουάριος θα μπει λοιπόν με εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ αν συνδυαστεί με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής, οι χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η Ιταλία θα βρίσκεται μάλιστα ανάμεσα σε δύο σενάρια, όπου το ένα θα προκαλέσει ήπιες συνθήκες καιρού εξαιτίας της επέκτασης του Αντικυκλώνα των Αζορών προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν και προς τη χώρα τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανάλυση των δεδομένων, εξετάζοντας όλα τα νέα προγνωστικά.

image